2024. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Cselekedni kell a magyarok egészsége érdekében

Hirdetés

Cselekedni kell a magyarok egészsége érdekében

Az innovatív gyógyszergyártók, amelyek a legmodernebb készítményeket, terápiákat fejlesztik, biztosítják világszerte, kulcsszerepet játszottak a világot sokkoló koronavírus-járvány kezelésében. Ez meglehetősen drága műfaj, de elengedhetetlen a „jövőbiztos társadalomhoz”, a gazdasági súlya pedig megkérdőjelezhetetlen akár magyar, akár nemzetközi szinten – egyebek mellett erről volt szó az AIPM (Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete) által szervezett budapesti konferencián.

Gyengék a magyar adatok

„A szervezet célja, hogy az innovatív terápiák, gyógyszerek eljussanak a betegekhez, egészségügyi intézményekhez, a megfelelő állami finanszírozás mellett. Erre azért is van szükség, mert Magyarország több fontos egészségügyi mutató tekintetében is le van maradva. A 65 éves korban várható élettartam Magyarországon a nőknél közel 18 év, a férfiaknál 14 év, szemben a 17 és 21 éves uniós átlaggal” – mondta Szalóki Katalin, az AIPM igazgatója idézve egyebek mellett a szervezet és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatait.

A várható élettartam Magyarországon – 2022-ben – 76,2 év volt, ami négy és fél évvel elmaradt az uniós átlagszinttől. Ráadásul az úgynevezett megelőzhető halálesetek száma az Európai Unió országait tekintve a legmagasabbak között van.

Hirdetés

Jelentős hozzáadott értéket képviselnek

Az IQVIA, a Századvég, valamint a Healthware által közösen készített 2022-es adatokon alapuló felmérése alapján az innovatív fejlesztésekkel foglalkozó gyógyszeripar 1800 milliárd forint értéket képvisel egyebek között a költségvetési, beruházási, kutatás-fejlesztési kiadásokat tekintve.

Beszédes, hogy az innovatív gyógyszeripari vállalatok 100 forint hozzáadott értékre vetítve további 85 forint hozzáadott értéket generálnak. Munkaerőpiaci szempontból is jelentős […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2024/06/01/egeszsegugy-varhato-elettartam-gyogyszer-gyogyszeripar-aipm-europa-egeszseg-gyogyszergyartok-innovativ-gyogyszergyartok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hülyeség ellen a KRESZ sem véd

Ahogy az Index arról beszámolt, több munkacsoport is dolgozik a KRESZ módosításán – jelenleg az …