2022. november 29., keddMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
2022.11.29. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Csak papíron zöldek a bankok, és ez egy ideig így is marad

Hirdetés

Csak papíron zöldek a bankok, és ez egy ideig így is marad

Ez a disszonancia vezet ahhoz a világszerte mindenütt megfigyelhető helyzethez, hogy a pénzintézetek megtévesztik ügyfeleiket és a nyilvánosságot saját fenntarthatóságukkal kapcsolatban – és a mutatvány sajnos több szempontból is működik. Okos marketinghúzások, szabályozási hiányosságok és pszichológiai tényezők is hozzájárulnak a sikerhez.

Nem minden a külső

A probléma megértéséhez érdemes definiálni a megfigyelt jelenséget. Ez a greenwashing, ami szó szerinti fordításban zöldre mosást jelent.

LÉNYEGÉBEN ARRÓL VAN SZÓ, HOGY EGY VÁLLALAT KIFELÉ ÚGY TESZ, MINTHA ZÖLD LENNE, EZT AZ ÜZENETET PEDIG ERŐTELJES MARKETING- ÉS PR-TEVÉKENYSÉGGEL IGYEKSZIK ELJUTTATNI A FOGYASZTÓKHOZ.

Hirdetés

Valójában viszont szinte semmi sem változik a korábbiakhoz képest, a cég tevékenysége pont ugyanolyan káros marad a környezetre nézve.

Pénzkiadó automata (ATM) Budapesten

Pénzkiadó automata (ATM) Budapesten

Fotó: Mohai Balázs / MTI

A greenwashing sajnos szinte minden szektorban előfordul, egyre többen nyúlnak ehhez az eszközhöz. Két formáját érdemes megkülönböztetni. Az egyik esetben egyszerűen hazudik magáról a vállalat – ezt valamivel könnyebb lefülelni. A második típus kifinomultabb, emiatt veszélyesebb. Lényege, hogy nem állítanak valótlanságot, de egy apró jelentőségű tényt (például sok fát ültetnek céges szinten) felnagyítanak, így azt a benyomást keltik, hogy ez a szellemiség általánosságban jellemzi a cég működését. Mondanunk sem kell, hogy ez a valóságban nincs így.

De pontosan mi a baj a bankokkal?

A pénzügyi szektor is megalkotta a saját verzióját a greenwashingra, ezt előszeretettel használják is a bankok. Elsősorban olyan jövőre vonatkozó vállalásokat tesznek, amelyek nagyon impozánsak, az általános kedvenc például a szén-dioxid-kibocsátásuk teljes semlegesítése 2050-re és utána. Ez az állapot lenne a karbonsemlegesség. Elkötelezettségét bizonyítandó sok bank csatlakozik különböző karbonsemlegességet célzó szektorális kezdeményezéshez, ahol elmondásuk szerint közösen dolgoznak a célok elérésén.

A vállalások viszont mindig hosszú távra szólnak, és az eddigi tapasztalatok alapján nem járnak együtt rövid távú változtatásokkal.

Ugyanis semmi nem akadályoz meg egy 2050-re karbonsemlegességet ígérő bankot abban, hogy még jó pár évig pontosan azt csinálja, amit előtte. A többség semmivel nem finanszíroz kevesebb olajcéget és szénerőművet, cserébe rengeteg sajtótájékoztatót tart az impozáns fenntarthatósági célkitűzések fontosságáról.

A helyzet visszásságát hűen érzékelteti egy tavaly őszi eset. A Citi, a BNP Paribas és a Barclays pár nappal azután, hogy csatlakozott egy, a bankszektor zöldülését célzó kezdeményezéshez, több milliárd dolláros finanszírozás nyújtásáról állapodott meg a Saudi Aramcóval, az Abu-Dzabi Nemzeti Olajtársasággal és az ExxonMobillal.

Nem kifizetődő a zöld hitelezés

A fenti eseményekre könnyen rásüthetjük, hogy képmutató és felháborító a bankok viselkedése. Viszont teljesen racionális is. Jelenleg egyikőjüknek sem érné meg érdemben zöldebbé tenni hitelezési tevékenységét. Azoknak az olajvállalatoknak, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/fintech/2022/10/06/csak-papiron-zoldek-a-bankok-es-ez-egy-ideig-igy-is-marad/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Még nincs vége a drágulásnak az Európai Központi Bank szerint

Még nincs vége a drágulásnak az Európai Központi Bank szerint

Az Európai Központi Bank (EKB) tovább emeli a kamatokat annak ellenére is, hogy lassul az …