2021. szeptember 27., hétfőMa Adalbert napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 306,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2021.09.27. Adalbert Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 306,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Csak az átlag felett keresők kaphatnak most olcsó lakáshitelt?

Hirdetés

Csak az átlag felett keresők kaphatnak most olcsó lakáshitelt?

Bár 2021 júliusban valamivel kevesebb használt ingatlan cserélt gazdát, mint tavaly, ennek ellenére a Duna House becslése szerint az első hét hónapban még így is ötödével volt nagyobb a forgalom, mint tavaly ilyenkor.

D MTI20111202012

Fotó: Marjai János / MTI

Az erős évkezdésben minden bizonnyal az újonnan bevezetett otthonteremtési támogatásoknak is nagy szerepe volt:

  • 27-ről 5 százalékra mérséklődött az új építésű lakások áfája.
  • Az új építésű lakást csokkal vásárlók utólag visszakapják az 5 százalékos forgalmi adót.
  • A csokkal vásárlók számára elengedik a vagyonszerzési illetéket (új és használt ingatlanok esetében egyaránt).
  • Maximum 3 millió forint felújítási támogatás és legfeljebb 6 millió forint összegű támogatott felújítási hitel érhető el.

Hirdetés

Mindez komoly kiegészítés a már korábban is elérhető vissza nem térítendő csoktámogatás, valamint a kedvezményes kamatú, 10-15 millió forintos csokhitel mellett. És persze nem szabad megfeledkezni a babaváró hitelről sem, ami bár szabad célú, vagyis bármire elkölthető, valójában az igénylők jelentős része lakásvásárlásra fordítja, már csak azért is, mert 75 százalékban önerőként használható fel egy mellé felvett lakáshitelnél. (A babaváró önerőként történő felhasználásáról itt írtunk bővebben.)

hiteltörlesztő különböző jövedelmeknél

Fotó: Bankmonitor

A Bankmonitor szakértőinek tapasztalata szerint a csok és a babaváró hitel mellé sokan piaci lakáshitelt is igényelnek, számukra pedig nagyon fontos, hogy mennyiért kaphatnak jelenleg lakáshitelt. Számukra jó hír, hogy a lakáshitel-kamatok a korábbi jegybanki kamatemelések és egyes bankok kamatemelései ellenére kedvezőek. (A Bankmonitor lakáshitel-kalkulátora szerint egy 15 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitel – 400 ezer forintos nettó jövedelemnél – most körülbelül havi 3 ezer forinttal kerül többe, mint év elején.)

Ahhoz természetesen, hogy valaki lakáshitelt kaphasson, több feltételt is teljesítenie kell. A legfontosabb a megfelelő összegű nettó jövedelem, aminek a legtöbb bank esetében el kell érnie az aktuális minimálbér összegét, ám a jövedelemelvárás attól is függ, hogy mekkora összegű hitelt szeretne felvenni valaki. 500 ezer forint alatti havi jövedelem esetén ugyanis legfeljebb a kereset 50 százaléka fordítható hiteltörlesztésre, míg efölött 60 százaléknál ránt be az adósságfék. Ez azonban csak a jogszabályi plafon, a bankok ennél óvatosabbak is lehetnek, így érdemesebb 40 százalék körüli aránnyal kalkulálni.

A másik kulcsfontosságú feltétel a megfelelő nagyságú önerő előteremtése, ugyanis a bankok maximálisan a vételár 80 százalékáig hiteleznek meg egy ingatlanvásárlást, azaz 20 százalék megtakarítással mindenképpen rendelkezni kell. Még többel, ha a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2021/08/19/lakashitel-ingatlan-hitel-kamat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Felminősítette Magyarországot a Moody’s

Felminősítette Magyarországot a Moody’s

Felminősítette Magyarországot a Moody’s Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az …