2020. november 26., csütörtökMa Virág napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.11.26. Virág Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Csaba László: Messze még az ázsiai hatalomátvétel

Hirdetés

Csaba László: Messze még az ázsiai hatalomátvétel

Egyelőre nem látszódnak annak a jelei, hogy az atlanti korszakot felváltaná Eurázsia kora

– fogalmazott az Indexnek Csaba László közgazdász, egyetemi tanár arra reagálva, hogy Matolcsy György jegybankelnök az Eurázsia Fórumon arról beszélt a napokban, hogy „egy új korszak hajnalán vagyunk”.

Hirdetés

Ez a feltevés már közel húsz éve velünk van:

A KEVÉSBÉ FEJLETT ORSZÁGOKBAN, HA A NAGYON GYENGE TERMELÉKENYSÉGŰ MEZŐGAZDASÁGBÓL A MAGASABB TERMELÉKENYSÉGŰ IPARBA TEVŐDIK ÁT A FOGLALKOZTATÁS, AKKOR ELKERÜLHETETLEN, HOGY KÉT-HÁROM ÉVTIZEDEN ÁT FOKOZÓDJON AZ ADOTT ORSZÁG GAZDASÁGI NÖVEKEDÉSE.

Ugyanakkor Csaba László szerint ez egy egyszeri eset, amely a szerkezeti változásból adódik. Ezután viszont már a technológiai fejlődés válik meghatározóvá. Az ázsiai rendszerek nem a szovjet rendszerek másolatai, a kínai, az indiai vagy épp a vietnámi és az indonéz gazdaságok nem a szovjet rendszert követték, tehát ezekben az országokban van technológiai fejlődés. Viszont egyelőre ezek az országok a fejlettségnek igen alacsony szintjén állnak, és ebből a fejletlenségből, valamint a szerkezeti változásból adódó előny az, ami hajtja az ő fejlődésüket, növekedésüket.

Az egyetemi tanár szerint ebből óriási vita van a kutatók között a nemzetközi tudományos világban: mennyi időre lehet azt előrevetíteni, amit az elmúlt időszakban megfigyeltünk. Az szerinte kétségtelen tény – amit a klasszikus közgazdászok is mondanak –, hogy a kínai növekedés 11-12 százalékról 6 százalékra csökkent. Ugyanakkor a világgazdaság egészéhez képest persze az szép teljesítmény Kínától, hogy a koronavírus-járvány közepette is körülbelül 1 százalékos növekedést érhet el az idén, de Kína fejlettségi szintjén „ez nem annyira mellbevágóan nagy eredmény”. Csaba László kiemelte, hogy

ha nem lesznek nagy szerkezeti, intézményi változások, akkor a kínai növekedés tovább fog lassulni.

Az már most látható, hogy a kínai gazdaság lassul, miközben az egy főre jutó jövedelem tekintetében a fejlettségi szintjüknek csak nagyjából a felén állnak.

„Ha az ember […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/11/14/eurazsia_csaba_laszlo_koronavirus/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Évszázadok óta nem tapasztalt recessziót jósol a brit külügyér

Évszázadok óta nem tapasztalt recessziót jósol a brit külügyér

Rishi Sunak a költségvetésről és a gazdaság állapotáról szóló, szerdán tartott szokásos őszi parlamenti beszámolóban …