2023. február 3., péntekMa Balázs napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.02.03. Balázs Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Ciprus állítja: már 1,5 milliárd dollárnyi orosz vagyont zárolt

Hirdetés

Ciprus állítja: már 1,5 milliárd dollárnyi orosz vagyont zárolt

Ciprus már 1,5 milliárd eurónyi (593 milliárd forintnyi) uniós szankciós listára került orosz vagyont zárolt – közölte csütörtökön Konsztantinosz Petridesz ciprusi pénzügyminiszter. A miniszter szerint az orosz bankbetétek aránya a ciprusi pénzintézetekben a 2013-as pénzügyi válságot megelőző 40 százalékos arányról 3,8 százalékra csökkent.

Konsztantinosz Petridesz a CBS amerikai hírtelevízió egyik riportjára reagált, amelyben azt sugallták, hogy a szigetország menedéket nyújt számos olyan “fedőcégnek”, amely szankciós listára került orosz állampolgárok vagyonát hivatott elrejteni, a helyi hatóságok által befagyasztott összeg pedig töredéke a büntetőintézkedések hatálya alá eső valós mennyiségnek.

“Nem egy felügyelet nélküli környezetben élünk, különösen nem egy ilyen bűnös múlttal rendelkező EU-tagállam esetében” – jelentette ki a mniszter a bank- és pénzügyi szolgáltatások laza felügyeletére utalva, ami miatt Ciprust számos bírálat érte múltban.

Hirdetés

Szerinte azóta sok mindent helyrehoztak a Nemzetközi Valutalap (IMF) és az európai hitelezők hároméves szigorú felügyelete idején, amely egy több milliárd eurós pénzügyi mentőcsomag feltétele volt a 2013-as válságot követően.

Az orosz befektetések kevesebb mint egymilliárd eurót (395 milliárd forint) tesznek ki a ciprusi bankokban, ami nagyjából az ötöde annak, amit a CBS állított – közölte a miniszter, aki arról is beszélt, hogy a pénzmosás kiküszöbölését szolgáló ellenőrzések szigorítása miatt a korábbinál már évek óta jóval nehezebb bankszámlát nyitni Cipruson. Ennek nyomán 80 ezer bankszámlát számoltak fel, illetve több ezer esetben már eleve nem is engedtek számlát nyitni.

Borítóképünk illusztráció, egy ciprusi bank központja látható rajta.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20230119_oroszukran_konfliktus_szankciok_ciprus_orosz_vagyon_zarolasa#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Dimenziót ugrottunk, megérkeztünk a drága élelmiszerek világába

Dimenziót ugrottunk, megérkeztünk a drága élelmiszerek világába

A várakozásoknak megfelelően ugyan csökkent, de csak elenyésző mértékben a Takarék AgrárTrend Index értéke 2022 …