2023. március 23., csütörtökMa Beáta napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
2023.03.23. Beáta Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Brüsszel meggondolta magát, mégis jó az azeri gáz

Hirdetés

Brüsszel meggondolta magát, mégis jó az azeri gáz

Az Oeconomus tanulmányában felhívja arra a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány alatt drasztikusan zuhant energiahordozó-árak miatt lecsökkentek a kapacitásbővítési beruházások a szektorban. A járvány utáni nyitás a válság előtti szintnél is magasabb keresletet okozott, ez piaci egyensúlytalanságot, végül energiaár-emelkedést eredményezett. Az orosz–ukrán háborúra válaszul bevezetett energetikai szankciók pedig tovább csökkentették a kínálatot, tovább hajtva ezzel az árakat.

A szankciók következtében tavaly az Oroszországból Európai Unióba érkező kőolaj 90 százalékkal, a földgáz pedig 80 százalékkal csökkent.

Hirdetés

Az Európai Unió tagállamai jelenleg próbálják kiépíteni az energetikai együttműködéseket a környező országokkal, hogy a szankciók miatt kieső orosz energiaellátást pótolni tudják. Ennek keretében az Európai Bizottság többek között Azerbajdzsán felé fordult. A tanulmányban emlékeztetnek arra, hogy Magyarországot az utóbbi években heves kritika érte a kaukázusi országgal való együttműködésért, az energetikai krízis és a gazdasági realitások azonban az unió vezetését is hozzáállása megváltoztatására kényszerítette.

Azerbajdzsán már jó lehet az uniónak

Mint ismeretes, tavaly december közepén tengeri villamosenergia-vezeték építéséről állapodott meg Azerbajdzsán, ez érinti Georgiát (Grúzia), Romániát és Magyarországot. Orbán Viktor miniszterelnök akkori nyilatkozatában rámutatott, a szankciók következtében az Európai Unió az energetika tekintetében „stratégiai vákuummal” szembesül, ezért szükség van az alternatív források kiaknázására.

Az 1195 kilométer hosszú vezeték a világ leghosszabb tenger alatti szakaszával fog rendelkezni.

A kutatóintézet felhívja arra a figyelmet, hogy a Fekete-tenger mélyén húzódó kábellel Azerbajdzsán nemcsak hazánkat és Romániát, hanem az egész kelet-közép-európai régiót és a Balkán-félszigetet is képes lesz ellátni olcsó, megújuló forrásból származó villamos energiával. A megépülő […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/01/30/energia-veszelyhelyzet-energiavalsag-energiaellatas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A CD átvette a vezetést a bakelittől

Tovább erősödött a Vaterán a zenei CD-k népszerűsége, pedig 2019-ben és 2020-ban még vinyllemezekből fogyott …