2021. szeptember 21., keddMa Máté napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
2021.09.21. Máté Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Bő 400 ezer gyerek hiányzik a nyájimmunitáshoz

Hirdetés

Bő 400 ezer gyerek hiányzik a nyájimmunitáshoz

A magyar kormány a WHO javaslatára június elején engedélyezte, hogy a 12–18 év közötti teljes korosztályt beoltsák a koronavírus elleni vakcinával. A koronavírus-tájékoztató oldalon augusztus 23-án az állt, hogy a 12–17 éves korosztályban eddig közel 201 ezren regisztráltak oltásra, és 167 ezren (83 százalék) már fel is vették a vakcinát. Az oltási ütem azonban igen lassú, s ezt abból is le lehet szűrni, hogy a kormány kiadta a tankerületeknek, szervezzék meg az iskolai oltási akciót. Augusztus 30-án és 31-én, valamint szeptember 2-án és 3-án az intézményekben adják be a vakcinát a gyerekeknek önkéntes alapon. A szülőknek augusztus 25-ig, vagyis holnapig kell visszajelezniük az iskolának, hogy kérik-e az oltást, itt lehet regisztrálni.

A szeptember 1-jei tanévkezdésig nem sok idő van hátra, és nyaralás ide, bezárt iskolák oda, alaposan fel kell gyorsítani az 12–18 év közöttiek oltását, különben maguk a diákok fogják berobbantani a koronavírus negyedik hullámát. A KSH adatsora szerint mintegy 690 ezren tartoznak bele a 12–18 éves korosztályba, s augusztus elején Bense Tamás gyermekorvos az Indexnek azt mondta, nagyjából a 85 százalékukat kellene védetté tenni ahhoz, hogy ne legyen baj. Ha igaz a kormányzati tájékoztató oldal által közölt 167 ezres szám, akkor a 85 százalékos küszöbhöz még mintegy 415 ezer gyermeknek, vagyis a gyerekek 60 százalékának kellene beadni a vakcinát – szűk 10 nap alatt. 

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke egyetért Bense Tamással, a 85 százalékos átoltottság már elég lenne a nyájimmunitás kialakulásához a sulikban.

Ebben az esetben nagyjából minden 10. gyermek maradna védtelen, és ezzel megszakadna a fertőzési lánc, legfeljebb lokális gócok tudnának kialakulni.

Hirdetés

Felhívta a figyelmet, hogy a gyermekek beoltása nem csupán a fiatalokat védi, de az idős, beteg hozzátartozókat is. A 12–18 évesek sok esetben tünetmentesen hordozzák a vírust, a gyengébb immunrendszerrel bírókra ez nagy veszélyt jelent. Viszont nem szabad elfeledkezni róla, hogy a gyerekek szervezetét is pusztította a vírus, és jelenleg ugyan biztató a náluk tapasztalt long-Covid-tünetek alacsony száma és veszélyessége, de a hosszú-Covidról még mindig nagyon kevés az információ.

Az alapprobléma a szakorvos szerint az, amit az adatok mutatnak: azok a szülők, akik fontosnak tartották gyermekük beoltását, azonnal regisztrálták a kicsiket, ahogy erre lehetőség nyílt, és a gyerekek még a nyaralás előtt megkapták a vakcinát. Viszont a fiatal szülők bizonyos esetekben nem motiválják eléggé az utódokat.

Ők szeretnek közösségi életet élni, sokat mozognak, sportolnak, bulizni járnak, de ezzel alapvetően nincs gond, ez az élet rendje. Ám ha a gyerekeik azt látják tőlük, hogy nem annyira fontos az oltás, annak törvényszerű következménye lesz a járvány felfutása. Ez a korosztály fiatal ahhoz, hogy az egészségügyi kockázatokat objektíven fel tudja mérni.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/08/24/koronavirus-iskolakezdes-oltas-negyedik-hullam/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Csaknem telt házzal üzemel Hernádi Zsolt új luxusszállodája

Csaknem telt házzal üzemel Hernádi Zsolt új luxusszállodája

Várakozáson felül jól alakult – részben a pandémia miatt belföldre szorult közönség utazási kedve miatt is …