2020. november 25., szerdaMa Katalin napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.11.25. Katalin Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Biztos, hogy a kínai és orosz vakcinára kell rástartolnunk?

Hirdetés

Biztos, hogy a kínai és orosz vakcinára kell rástartolnunk?

Ahogy a világ összes országa, így Magyarország is gőzerővel dolgozik azon, hogy minél előbb hatásos koronavírus elleni vakcinához jusson. Orbán Viktor az október 30-i rádióinterjújában leszögezte, hogy a kormány keletről várja a megváltást:

Kiküldtük az embereinket Kínába is, meg Oroszországba is, tárgyalunk, hiszen ott előrébb vannak valamivel a vakcinafejlesztésben. Könnyen lehetséges, hogy elő tudjuk idézni azt az állapotot, hogy valamikor tavasszal nem egy, hanem kettő vagy három fajta vakcina is lesz Magyarországon, és ki miben bízik, tud választani abból, hogyha be akarja magát oltatni, akkor melyiket kérje.

Kell is tapogatóznia a magyar kormánynak, ugyanis

Hirdetés

ahhoz, hogy rövid időn belül orosz vagy kínai oltóanyaggal védhessük magunkat itthon, a vakciná(k)nak szigorú szabályoknak kell megfelelni.

Egyik ország sem az Európai Unió tagja, egy gyógyszerkészítménynek náluk teljesen más vizsgálati és jogszabályi előírásoknak kell megfelelnie, mint az EU-ban. De lássuk először, milyen vakcinákról is beszélünk!

Oroszországban az első vakcina gyártását szeptemberben engedélyezte az egészségügyi minisztérium – annak ellenére, hogy az oltóanyag klinikai vizsgálati szakasza még csak az úgynevezett kettes fázisban járt. A hármas fázis során kell többezres mintán tesztelni a szer hatásosságát, biztonságosságát, a mellékhatásait, s ennek lezárultával állapítják meg teljes biztossággal azt, hogy a vakcina nem ártalmas az emberre, és hatékonyan lép fel a koronavírussal szemben. Csak hogy világos legyen: egy súlyos betegség elleni vakcina kifejlesztése akár 10 évig is eltart az első lépéstől az utolsóig. A Nemzetközi Vakcina Intézet (IVI) vezérigazgatója, Jerome King pontosan ezért nyilatkozta azt a Világgazdasági Fórum weboldalán még a nyáron, hogy az a sebesség, ahogy a gyógyszergyárak és kutatóintézetek reagáltak a vírusra – itt a kutatások, fejlesztések sebességére gondolt –, precedens nélküli. 

Úgy tűnik, az oroszok legfőbb célja az lehetett, hogy ők gyártsanak le először Covid–19 elleni vakcinát a világon.

A nemzetközi tudóstársadalom az egyáltalán nem szokványos, rapid, mindössze néhány hónapos klinikai vizsgálatok miatt súlyos kritikával illette az oltóanyagot. Nem véletlenül. Ott van például az AstraZeneca, mely azon gyártók élbolyába tartozik, amelyek a legközelebb állnak egy hatásos koronavírus elleni gyógyszer kifejlesztéséhez. A vakcinájuk fejlesztése hetek óta egy helyben toporog, miután az amerikai hatóságok egy súlyos mellékhatás miatt folyamatosan vizsgálják a szert.

A második orosz „koronavakcinát”, az EpiVacCoronát már szintén elkezdték fejleszteni, de a tömeges tesztelés még itt sem zárult le.

Jön az orosz oltóanyag

A magyar vonal

A Richter a remdesivirrel robbantott nagyot itthon, ez egy antivirális hatóanyag, s már sikerrel kezeltek vele betegeket Magyarországon. A vállalat oltóanyagot nem gyárt, ám áprilisban megállapodtak a fejlesztésről az amerikai székhelyű INOVIO-val, melyet a Helm AG-vel együtt közösen birtokolnak.

Menczer Tamás külügyi államtitkár október végi Facebook-posztjában azt mondta, Kínában három vakcinagyártóval áll kapcsolatban a kormány, hogy kikkel, nem közölte, a Népszava viszont arról írt, hogy az egyik kínai szer klinikai vizsgálatának III. fázisát már Magyarországon végeznék el. Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtökön

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/11/07/biztos_hogy_a_kinai_es_orosz_vakcinara_kell_rastartolnunk/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Már kormányhatározat is van a 20 milliárdos Citadelláról

Már kormányhatározat is van a 20 milliárdos Citadelláról

Megjelent a kormányhatározat a Citadella megújításáról: a kormány legfeljebb 20 milliárd forintot szán a projektre …