2021. szeptember 24., péntekMa Gellért napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.24. Gellért Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Bizarrnak tűnhet a távgyógyítás, de egyre népszerűbb

Hirdetés

Bizarrnak tűnhet a távgyógyítás, de egyre népszerűbb

A távmunka fogalmát legtöbben a Covid idején ismerték meg. Létezett persze előtte is, de talán az orvoslásról nem képzeltük volna, hogy távmunkában is lehet végezni, pedig a radiológiában a távmunka már régóta nem újdonság. Évekkel ezelőtt sem volt ritka, hogy egy CT- vagy röntgenfelvételt, amely az USA egy vidéki városában készült, néhány perccel később egy Ausztráliában található monitoron át véleményezzen egy radiológus, majd a lelet az Egyesült Államokban található printeren keresztül jusson el a beteghez vagy a beutaló orvoshoz. 

Már évekkel ezelőtt sem volt ritka, hogy egy kisebb városi kórház sürgősségi osztálya, ahová nem jutott például neurológus, videorendszeren keresztül be volt kötve egy nagyobb centrum hálózatába. Behozták a beteget mondjuk stroke (szélütés) gyanújával, a sürgősségi ügyeletes videohívásban referált az esetről a centrum akár több száz kilométerre található ügyeletes neurológusának, aki a kamerán láthatta a beteget, és adott esetben kérdéseket is feltehetett neki. Ennek során megállapíthatta a fennálló tüneteket, például a beszédzavart vagy az arcidegek bénulását, illetve ha ezek alapján további vizsgálatokra volt szüksége, ezeket is elrendelhette, majd kezelést tudott javasolni.

A világjárvány azonban itt is mindent megváltoztatott és felgyorsította a telemedicina elterjedését. Erről sokaknak először a Budapest TV és Gyurcsok József egykori műsora juthat eszébe, de itt nem erről van szó. A Covid első hullámának idején ugyanis a távgyógyítás teljesen megszokottá vált, persze néhány szakterület kivételével. Nyilvánvaló módon a sebészek nem tudnak otthonról operálni, bár a robottechnika terjedésével már ez sem tűnik teljesen lehetetlennek. A belgyógyászok és háziorvosok, sőt a pszichiáterek között azonban hihetetlen sebességgel terjedt el a távgyógyítás.

A fentiekhez hasonló módon az orvos a videohívás alatt kikérdezi a betegét, valamilyen formában szemügyre veszi, és ha egyértelmű a helyzet, már írja is a felhőbe a receptet, esetleg röntgenbeutalót, amelyet szintén távmunkában egy másik orvos leletez majd. Mindenki jól jár. A betegnek nem kell egy zsúfolt sürgősségi osztályon vagy váróteremben ülnie és amiatt aggódnia, hogy a saját baján felül fertőzést szed össze a többi várakozótól, és orvosa sem fog kidőlni a munkából. Az Egyesült Államokban orvosok százai haltak bele ugyanis a munka közben elkapott koronavírus-fertőzés szövődményeibe, a munkaképtelenné váltak számát pedig még megsaccolni is lehetetlen. A […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Hirdetés

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/08/19/van-ahol-mar-az-orvosok-is-tavmunkaban-dolgoznak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szuperhitelre pályázhatnak az aszkéta lakások

Szuperhitelre pályázhatnak az aszkéta lakások

A piaci hírek szerint október 4-től több banknál is el lehet kezdeni a lakáshitelpiac legújabb …