2021. március 2., keddMa Lujza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2021.03.02. Lujza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Beoltathatják-e végre magukat a kismamák?

Hirdetés

Beoltathatják-e végre magukat a kismamák?

Mi a veszélyesebb:

  • ha egy igazoltan covidos anyától a szülés után elkülönítik a csecsemőjét, megóvva őt a fertőzésveszélytől?
  • vagy ha vállalva a megbetegedés kockázatát, visszaengedik a babát az édesanyához annak érdekében, hogy megfelelően elinduljon az anyatej-termelődés, és elkezdjen kialakulni az egészséges testi-lelki kapcsolat a kismama és a gyermeke között?

Egyáltalán, mi a következménye annak, ha egy koronavírusos anya szoptatni kezd?

Egy korábbi cikkben, amelyben a covidos édesanyák szülésével és a covidos babák ellátásával foglalkoztunk, jeleztük, hogy lesz folytatás. Jelen cikkünkben arra a kérdésre fókuszálunk, szoptathat-e felelősséggel a koronavírusos anyuka, mi van az anyatejében, és kaphat-e oltást a szülés után. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) széles körű vizsgálati adatokra épülő dokumentumából kiderül, hogy a szoptatás előnyei („jótékony” baktériumflóra kialakulása a bélrendszerben, védelem vírusos fertőzések ellen, csökkenő gyermekhalálozás, az anya esetében védelem a mellráktól) jelentősen meghaladják a Covid–19-cel összefüggő megbetegedés kockázatát.

Hirdetés

A WHO kimutatása szerint az alacsony vagy közepes jövedelmű országokban a becsült gyermekhalál akár a százszorosára is emelkedhet abban az esetben, ha a covidos anyákat elválasztanák az újszülöttől.

Arról nem is beszélve, hogy a korai zavartalan bőr-bőr kontaktus és a koraszülött vagy alacsony testsúllyal született babák gondozására kifejlesztett kenguruzás elodázása milyen problémákat okozhat rövid és hosszú távon.

Globális tudományos tapasztalat, hogy az újszülöttek és a csecsemők kevéssé vannak kitéve a Covid–19-fertőzés kockázatának. Az alacsony számú fertőzött baba többségénél enyhe lefolyású volt a betegség, vagy egyáltalán nem járt tünetekkel.

A WHO ajánlása mindezek alapján egyértelmű: ha az anyuka koronavírusos, de képes ellátni a babáját, a gyermeknek a szülés után a lehető leghamarabb vissza kell kerülnie az édesanyához.

Immunizáló anyák

Az iScience tudományos online folyóiratban tavaly novemberben jelent meg egy cikk a SARS-CoV-2-vel fertőzött édesanyák anyatejének részletes vizsgálatáról. A tanulmányt a New York-i székhelyű Icahn Orvostudományi Egyetem, a Kaliforniai Egyetem kutatói jegyezték a friss eredmények alapján. A WHO ugyancsak kiegészítette a tapasztalatokat.

A kutatások eddig nem mutattak ki élő, működő SARS-CoV-2-es koronavírust a vizsgált anyák tejében, csak elhalt vírusdarabkákat,

így arra sincs egyelőre bizonyíték, hogy a kismamák az anyatejjel átadták volna a fertőzést babájuknak. Ezzel szemben – ahogy más vírusfertőzés esetében is bebizonyosodott – a vírus ellen képződő ellenanyagok bőségesen bejutnak az anyatejbe, s azon keresztül a csecsemők szervezetébe.

<img id="kep_szerkfoto_image_36607633" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3660/36607/366076/36607633_0d0b2becb9f667c8c8a0e8b0d1b472e3_wm.jpg" alt="Anyatej egy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/02/15/anyatej-covid-vakcina/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ad támogatást az Orbán-kormány, de csak kormánypárti kerületeknek

Ad támogatást az Orbán-kormány, de csak kormánypárti kerületeknek

A fővárosi vezetők a megyei jogú és nagyvárosokhoz hasonlóan teljes iparűzésiadó- kompenzációt kértek a kormánytól. …