2020. november 26., csütörtökMa Virág napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2020.11.26. Virág Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Bemutatjuk a remdesivirt, amellyel meg akarnak menteni minket

Hirdetés

Bemutatjuk a remdesivirt, amellyel meg akarnak menteni minket

Rengeteg cikket írtunk már itt az Indexen a remdesivirről, azonban részletesen még nem mutattuk be a gyógyszert, amely súlyos egészségügyi állapotba került szeretteink életét mentheti meg. Mivel óriási szerepe van a koronavírusos betegek terápiás kezelésében, ráadásul magyar fejlesztésű készítményről van szó, most nagyító alatt mutatjuk be az olvasóknak. Ehhez részben a Richter segítségét kértük, hiszen a magyar vállalat gyártja a remdesivirt.

A remdesivir nem egy kész gyógyszer vagy vakcina, hanem egy antivirális hatóanyag. Úgynevezett ribózszármazékokból állította elő a Gilead Sciences amerikai gyógyszercég. Mivel a kutatások során légzőszervet támadó vírusok, például koronavírusok ellen is mutatott aktivitást, így más gyógyszervállalatok is foglalkoztak a fejlesztésével.

Az ebola ellen is folytattak vele klinikai vizsgálatokat, ám mivel sem erre, sem más betegség elleni indikációra nem kértek forgalomba hozatali engedélyt, így a remdesivirt októberig semmilyen betegség ellen nem használták.

Hirdetés

A Richter október 7-én sikerrel elvégezte a szintézisét, így Magyarország az elsők között „vetette be” a Covid–19-koronavírus ellen. A vegyület kémiai összetételét nem kellett módosítani a magyar gyártónak.

A gyártók számtalan különböző hatóanyaggal próbálják felvenni a harcot a Covid–19 ellen, a Richter azért választotta a remdesivirt, mert a cég versenyképessége a szerves szintetikus hatóanyagok gyártásában jelentős. A vállalat egyébként öt olyan k+f projektben vesz részt jelenleg, melynek célja a koronavírusos betegek meggyógyítása.

A hatóanyag előállítása a Richter üzemében zajlik, a többi szerves szintetikus szer gyártási mechanizmusához képest nincs eltérés. Amikor a hatóanyag elkészül, ügyelni kell rá, hogy megfelelő hőmérsékleten tárolják, mégpedig az európai engedélyben szereplő hőfokon (2–8 Celsius fok).

A legyártott adagokat a terápiás körbe bevont kórházakba szállítják, a kórházi listáról itt írtunk. A hatóanyagot intravénás infúzió formájában, hígítva adják be a középsúlyos és súlyos állapotban lévő betegeknek. A beadásról mindig a klinikai vizsgálatban részt vevő orvos dönt a HECRIN (Magyar Klinikai Kutatások Infrastruktúrájáért felelős Hálózat) által beadott és a hatóság által engedélyezett protokoll szerint.

A Richter által adott tájékoztatás szerint klinikailag igazoltan gyorsítja a középsúlyos és súlyos COVID–19-betegek gyógyulását, és trendszerűen csökkenti a halálozási rátát.

A hatásmechanismusából kifolyólag (gátolja a vírus szaporodását, illetve csökkenti a vírusszámot) a kórházi ellátásra szoruló, tüdőgyulladásban szenvedő, légzési nehézséggel küzdő, illetve támogatásra szoruló betegeknél javítja a betegség lefolyását, csökkenti az ezzel kapcsolatos tüneteket (például láz, nehézlégzés, fájdalom). Annyit ki tudtunk deríteni róla, hogy a terápia kezdete óta már több mint 400 betegnek adták be sikeresen.

A hatóanyagot az európai engedély alapján 5–10 napig lehet adni, 12 év feletti, legalább 40 kilós betegeknek terápia keretében. 

Még mindig vizsgálják

A remdesivirt Magyarországon eredetileg hét […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/11/13/remdesivir_koronavirus_hatoanyag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megnőtt az igény a kölcsönzött munkaerő iránt

Megnőtt az igény a kölcsönzött munkaerő iránt

Az év elején mintegy 180 ezer kölcsönzött munkavállaló dolgozott Magyarországon, számuk áprilisban a koronavírus-járvány miatt …