2021. október 23., szombatMa Gyöngyi napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
2021.10.23. Gyöngyi Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Beköltözhető lakás háromszázezres négyzetméteráron? Megoldható

Hirdetés

Beköltözhető lakás háromszázezres négyzetméteráron? Megoldható

A koronavírus-járvány miatt soha nem látott érdeklődés indult a nyaralók iránt tavaly, ennek következtében az egekbe szökött a nyaralóingatlanok ára. A tóparti ingatlanok rengeteg embernek jelentenek megfizethetetlen kategóriát, ám van egy lehetőség, amivel valamelyest redukálni lehet a költségeket – ez pedig a mobilház.

Külföldön – különösen Angliában, Hollandiában és Csehországban – már régóta óriási népszerűségnek örvend a mobilházazás; nálunk még csak most fedezi fel a lakosság ezt a lehetőséget. Magyarországon még egyelőre nincsenek tisztában az emberek azzal, hogy a négy évszakos mobilház egész évben használható lakás lehet.

DSC 6211

Fotó: Bődey János / Index

Mennyibe kerül egy mobilház?

Vannak három és négy évszakos házak, utóbbiakban a legkeményebb teleket is át lehet vészelni, ugyanis a hagyományos téglaépületek minden tulajdonságával rendelkeznek. Kiváló hőszigetelésük van, ráadásul építéskor fűtési rendszert is kapnak.

Hirdetés

A manapság tapasztalható építőipariár-őrület a mobilházpiacot is megbolondította némileg, hiszen a nyersanyagárak napról napra változnak. A házak árai nagyban eltérnek egymástól a felszereltségtől függően is. A teljesen kulcsrakész ház tűzhellyel, sütővel felszerelt konyhát, zuhanykabinnal, vécével, bojlerrel szerelt fürdőszobát, magas minőségű padlót, légkondicionálót, radiátorokat, villanykapcsolókat, konnektorokat és lámpákat is tartalmaz. Egy ilyen azonnal költözhető mobilház négyzetméterára a piac egyik markáns szereplőjénél, a Vándorháznál jelenleg nettó háromszázezer forint. Kántor Dezső, a cég ügyvezetője szerint ugyanakkor a vevőknek ennél a háztípusnál nem kell további rejtett költségekkel számolniuk.

Nézzük ki a telket

A dolog elsőre könnyűnek tűnik: veszek egy telket, majd egy mobilházat, amelyet elhelyezek a telken. A helyzet azonban koránt sem ilyen egyszerű, ugyanis szigorú kritériumoknak kell megfelelünk, ha mobilház-elhelyezésben gondolkodunk. A mobilház elhelyezése építési engedélyhez kötött építési munkának számít, ezért az engedélyezési dokumentációt jogosult építész tervezővel kell elkészíttetni. De mi alapján válasszunk telket?

A telekválasztásnál, ami számunkra fontos, hogy a szállító teherautó el tudjon jutni az adott telekhez. Ez azt jelenti, hogy az útvonal teljes hosszán az út legyen legalább négy méter széles, és a talaj képes legyen megtartani a teherautó, plusz a ház súlyát

– mondta a Money.hu-nak Kántor Dezső. A Vándorház ügyvezetője elmondta továbbá, hogy nagyon fontos odafigyelni arra, hogy egyes településeken kiemelten tiltva vannak bizonyos épületek/épülettípusok, így érdemes egyeztetni a település önkormányzatával ezzel kapcsolatban.

Nem számít építménynek

A mobilházak elterjedését egyelőre az sem segíti, hogy a hatályos szabályok szerint nem minősülnek építménynek. Az építési szabályok szerint ugyanis ennek a kritériumnak az „építési tevékenységgel létrehozott, illetve késztermékként az építési helyszínre szállított – rendeltetésére, szerkezeti megoldására, anyagára, készültségi fokára és kiterjedésére tekintet nélkül – minden olyan helyhez kötött műszaki alkotás, amely a terepszint, a víz vagy az azok alatti talaj, illetve azok feletti légtér megváltoztatásával, beépítésével jön létre.” Azt gondolnánk, hogy a „késztermékként az építési helyszínre szállított” kifejezéssel mintha a jogalkotó is a mobilházakra gondolt volna, de a definícióban ott van a „helyhez között műszaki alkotás” kifejezés is, amely szertefoszlatja a reményeket. A mobilházak ugyanis – nevükből is láthatóan – mobilizálhatók még akkor is, ha ezt nem lehet úgy kivitelezni, mint például a bútorok elszállítását.

Jelzálogalapon nem hitelezhető

Mivel a mobilház nem minősül építménynek, ezért a bankoktól sem kaphatunk ingatlanfedezethez kapcsolódó jelzáloghitelt a megvásárlásukhoz. A Money.hu-nak nyilatkozó bankok közül az Erste és a Cofidis szabadon felhasználható személyi hitelét ajánlja a mobilházvásárlásban gondolkodók figyelmébe. Ezt a megoldást a többi pénzintézet is ajánlja, ám ők más utakat is tudnak. Az Unicredit Banknál például arra hívták fel a figyelmet, hogy ha a felépítményre nem is, de a telekvásárlásra mód van jelzáloghitelt igényelni, ahol a telek adja az ingatlanfedezetet. A Takarékbank szerint nem lehetetlen a személyi hitelnél olcsóbb jelzáloghitel-finanszírozás sem, de ehhez kiegészítő (más típusú, normál) ingatlanfedezet kell, mivel elsődleges (célingatlan) […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2021/09/24/lakaspiac-ingatlan-mobilhaz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hányadik is az Index? A krumplikat vagy a zsákokat kell számolni?

Hányadik is az Index? A krumplikat vagy a zsákokat kell számolni?

Több szakmai médium feldolgozta az elmúlt napokban a DKT (Digitális Közönségmérési Tanács – bővebben a …