2022. december 9., péntekMa Natália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
2022.12.09. Natália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Beintettek a fejlődő országok a globális zöldítésnek

Hirdetés

Beintettek a fejlődő országok a globális zöldítésnek

Az egyiptomi Sarm-es-Sejkben tartott COP27 klímacsúcson közel 200 ország képviselői ültek tárgyalóasztalhoz, hogy meghatározzák a globális klímapolitika irányát. A tárgyalófelek abban megegyeztek, hogy 2030-ig csaknem felére kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, azonban ennek módjáról már ütköztek az elképzelések.

A fejlett nemzetek, köztük a G20-ak csoportja arra törekszik, hogy a világ sürgősen mérsékelje az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Nem csak a szenet, de az összes fosszilis tüzelőanyagot kivezetnék.

Az olyan fejlődő országok azonban – főleg India, Kína és Szaúd-Arábia –, amelyek az olajra és a gázra támaszkodnak gazdaságaik építésében, ellenálltak a tervnek. Érthető, hiszen ki akarják aknázni a forrásaikat, ahogyan azt a nyugati országok tették a történelmük során.

Hirdetés

Ennek megfelelően a végleges átfogó megállapodás nem tartalmazott kötelezettségvállalásokat a fosszilis tüzelőanyagok használatának fokozatos leállítására.

Kifakadtak az európai felsővezetők

„Több mint elkeserítő, hogy a fosszilis energiaforrások fokozatos kivezetésére irányuló, már esedékes lépéseket számos nagy olajtermelő és kibocsátó megakasztotta” – nyilatkozta Annalena Baerbock német külügyminiszter.

Ursula von der Leyen is kifakadt, úgy fogalmazott, hogy a tanácskozás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, szerinte ennél „sokkal többre van szükség”. A tünetek egy részét kezeltük, de nem gyógyítottuk meg a beteget – fogalmazott az Európai Bizottság elnöke, aki ennek ellenére örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a részt vevő országok kompenzációs ENSZ-alap létrehozásában állapodtak meg, amely az éghajlatváltozástól leginkább szenvedő, legkiszolgáltatottabb országoknak nyújt támogatást.

„Hihetetlenül csalódott vagyok, hogy nem tudtunk továbblépni” – mondta Alok Sharma, az Egyesült Királyság főtárgyalója újságíróknak az egyeztetések lezárása után. Új-Zéland éghajlatvédelmi minisztere a BBC Newsnak azt állította, hogy „az üzemanyag-termelő államok erőteljes kísérleteket tettek a megállapodások visszavágására”, de a fejlett országok „tartották a frontvonalat”.

„A fosszilis tüzelőanyag-ipar befolyása mindenhol megmutatkozott” – mondta Laurence Tubiana, az Európai Éghajlatvédelmi Alapítvány vezérigazgatója egy nyilatkozatban. „Az egyiptomi elnökség olyan szöveget készített, amely egyértelműen védi az olaj- és gázipari petroállamokat és a fosszilis tüzelőanyag-ipart. Ez a tendencia nem folytatódhat jövőre az Egyesült Arab Emírségekben” – fakadt ki.

Meredek elvárások

A fejlődő országok nagyon alacsony bázisról kezdik a fejlődést, ami egyben azt is jelenti, hogy rövid távon növelniük kell a kibocsátásukat – mutat rá Rahul Tongia, az Energiabiztonsági és Éghajlatváltozási Kezdeményezés kutatója. A szakértő szerint a fejlődő országokat arra kérik, hogy egyik pillanatról a másikra „ugorjanak át” a megújuló energiaforrásokra. Ha azonban nem engedélyeznek új fosszilis tüzelőanyag-beruházásokat, akkor a megújuló energiára áttérés nehezen lesz kivitelezhető. Az akkumulátorok még mindig nagyon drágák, ezért a nagyrészt megújulókra támaszkodó villamosenergia-hálózatok is minimális fosszilis tüzelőanyagra szorulnak a csúcsidőszakok fedezésére.

A fejlődő régiók a lehető legkisebbre akarják csökkenteni a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását, például <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/11/22/klimacsucs-von-der-leyen-zold-kina-usa-energia-fosszilis-cop27/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Döntöttek a közgyűlések: megalakul az óriásbank

December 9-én újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a Magyar Bankholding. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett MKB Bank …