2021. augusztus 4., szerdaMa Domonkos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
2021.08.04. Domonkos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Beengednek az osztrák szállodába, ha keleti vakcinával oltottak?

Hirdetés

Beengednek az osztrák szállodába, ha keleti vakcinával oltottak?

Naponta érkeznek hírek azokról a módosításokról, amelyek alapján beutazhatunk turistaként egy-egy országba. A sulinak, az érettségiknek vége, kezdődik a hardcore nyaralási szezon, így érdemes megtömni a fejünket a fontosabb, a pandémia elleni védekezésről szóló információkkal, mielőtt úti célt választunk és szállást foglalunk.

Nekünk, magyaroknak kivételezett a helyzetünk, ugyanis több százezer honfitársunkat nem EU-s beszerzésből származó orosz és kínai vakcinával oltották be, amelyeket több országban sem fogadnak el védettségi feltételként. Ilyen például Lengyelország és Németország is, ott sem a Szputnyik V, sem a Sinopharm oltóanyaga nincs rajta az elismert vakcinák listáján, míg Ausztriában vagy Spanyolországban a Szputnyikra mondott nemet a kormány. (Az európai gyógyszerhatóság által elfogadott vakcinákkal oltottak a legtöbb országban a második dózis beadása utáni 14. naptól számítanak védettnek.)

Különböző módokon, például negatív PCR-teszttel ezekbe az országokba is simán beutazhatunk, ám továbbra is bizonytalanságot okoz, hogy ha át is jutottunk a határon, nem utasítanak-e el bennünket egy szállodában vagy múzeumban, ha a Szputnyik V vagy a kínai oltás nevét látják az oltási igazolásunkon.

Hirdetés

Jogos a kérdés. Ausztriában járt magyaroktól a közelmúltban több alkalommal is jött olyan jelzés, hogy az országba ugyan be tudtak lépni, de a szállodában például szigorúbb Covid-szabályozással szembesültek, mint a határon, és emiatt más szálláshelyet kellett lefoglalniuk

– magyarázta az Index megkeresésére Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke. Vagyis ha utazunk, bizony készülnünk kell rá, hogy van minden országban egy egységes, a turisták védettségét előíró szabályozás, ám helyben a különböző turisztikai szolgáltatók és kulturális helyszínek ettől eltérhetnek és időnként el is térnek. A MUISZ elnöke úgy véli, az emberek pontosan emiatt térnek vissza egyre nagyobb számban az utazási irodákhoz, mert ők a mostani bizonytalan helyzetben kettős ellenőrzést csinálnak, és még a szálláshelyek előírásait is külön megnézik, nehogy valakit akár az oltás típusa miatt kizárjanak egy szolgáltatásból.

Ahogy megyünk bele a nyárba, folyamatosan jönnek a változások a biztonsági rendelkezésekben, rohamosan enyhülnek az eddig szigorú rendelkezések, és ez várható a következő hetekben is. A július 1-jétől érkező uniós oltási igazolvány egy sor bizonytalanságot megszüntet, egységesíti a szabályokat, nagyon várjuk. A dokumentumot itthon a kormányablakokban lehet majd átvenni vagy digitálisan le lehet tölteni az ügyfélkapun keresztül

– rögzíti Molnár Judit. A Sinopharmmal vagy Szputnyikkal oltottaknak azokat az országokat javasolja üdülési célpontként, amelyekkel a magyar külügy már megállapodott a magyar védettségi igazolvány elfogadásáról. Mivel több, tengerparttal rendelkező ország is van közöttük (Törökország, Szlovénia, Montenegró, Horvátország, Ciprus), így ezek is csábítók lehetnek. Ahogy Szardínia is, amely ugyan Olaszország része, de a szigeten nincs beutazási korlátozás. Ha viszont valakinek ez a lista nem elég hosszú, marad a PCR-teszt.

Ahol ne mutogassuk az oltási igazolványt

Turisták Cefalu tengerparti városában 2018. július 2-án

Turisták Cefalu tengerparti városában 2018. július 2-án

Fotó: Tim Graham / Getty Images Hungary

A magyarok top 10-es, többnapos utazási célpontjai 2019-ben – a Covid miatt ez volt az utolsó „teljes” utazási évünk – így festettek népszerűség alapján a KSH kimutatása szerint:

  1. Németország
  2. Ausztria
  3. Románia
  4. Szlovákia
  5. Olaszország
  6. Csehország
  7. Horvátország
  8. Szerbia
  9. […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/06/27/szputnyik-sinopharm-utazas-tudnivalok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A kriptovaluták meleg helyzetet teremthetnek

A kriptovaluták meleg helyzetet teremthetnek

A kriptovaluták mögött álló technológia, a blokklánc a kezdet kezdetén olyan algoritmusokkal dolgozott (és dolgozik …