2022. január 18., keddMa Piroska napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
2022.01.18. Piroska Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Barna Zsolt az Indexnek: Nincs más választás, jobbat kell csinálni!

Hirdetés

Barna Zsolt az Indexnek: Nincs más választás, jobbat kell csinálni!

A Magyar Bankholding Zrt. 2020. december 15-én kezdte meg működését, egy évvel később a társaság és a tagbankok legfőbb döntéshozó szervei pedig már el is fogadták azt a menetrendet, amely révén először a Budapest Bank (BB) és az MKB Bank 2022. március 31-i egyesülése megvalósulhat. Innét hogyan tovább?

A három pénzintézeti csoport (az MKB Bank, a Budapest Bank és a Takarék Csoport) integrációjában az egylépcsős helyett a kétlépcsős egyesítést választottuk. Alaposabban megvizsgáltuk a kérdést, és ezt észszerűbb, biztonságosabb megoldásnak találtuk.

Miért ez a sorrend?

Az MKB Bank és a Budapest Bank a folyamataikban, a kultúrájukban, de az ügyfélkörükben is jobban hasonlítanak egymáshoz, valamint kisebb fiókhálózattal és ügyfélszámmal rendelkeznek, így könnyebben összeilleszthetők, míg a Takarék Csoport egy heterogénebb, nagyobb egység, amelynek integrációjához több idő kell. Amikor egy tornász elkezd egy fontos gyakorlatot, akkor sem rögtön duplacsavarral kombinált hátraszaltóval indít.

Hirdetés

Karrierív

Barna Zsolt 48 éves, pályáját az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyeleten kezdte, 2006-tól a PSZÁF felügyeleti igazgatóságának ügyvezető igazgatójaként dolgozott. 2010-től egy évtizeden át az OTP-csoportnál tevékenykedett, ahol több vezetői posztot töltött be, 2018. szeptember 1. és 2020. július 21. között az OTP Bank Nyrt. általános vezérigazgató-helyettese volt. Barna Zsolt 2021. január 1-je óta az MKB Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, 2022. január 1-jétől pedig a Magyar Bankholding Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A tervek szerint az új, egységes bank 2023. május 1-jétől működik majd. Ez a nap hétfőre esik. Félre ne értsen, nem egy nap számít majd a hosszú felkészülésben, de azért azt gondolom, nem hátrány, hogy egy ilyen rajt hosszú hétvégére esik.

Komoly terveket fogalmaztak meg, előzés, digitális vezetői szerep; miben tud majd az új bank többet, mint a versenytársak?

A három nagybank portfóliói aggregáltan jelenleg is több területen, így a vállalati finanszírozásban vagy a lízingben már piacvezetők. A jövőben pedig az új, egységes alaprendszerünk (core-rendszer) köré olyan lakossági informatikai infrastruktúrát építünk, amely gyorsaságában és ügyfélélményben a neobankokhoz hasonló szolgáltatást nyújt, és amellyel felvehetjük a versenyt a Big Tech- és a fintechcégekkel is, miközben a nagybankoktól megszokott biztonságos hátteret is biztosítjuk.

Ez a megoldás akkor olyan rugalmas lesz, mint a neobankok nagyon praktikus megoldásai?

A napi bankolási szokások és elvárások gyorsan változnak, ezen a területen akkor tudunk meghatározók lenni a piacon, ha rugalmasak leszünk, minimálisra csökkentjük a reakcióidőnket. Olyan ez, mint egy kvízverseny, nem elég, ha tudod a jó választ, az is számít, ki nyomja meg leggyorsabban a piros gombot.

Mire alapozzák ezt az önbizalmat?

Egy történelmi lehetőséget jelentő pillanatban egy bátor stratégiai döntést hoztunk, amikor arról határoztunk, hogy merőben új digitális építkezésbe kezdünk. Olyan rugalmasságot szeretnénk, amely fontos versenyelőnyt jelent a többi bankhoz képest, de reményeim szerint a megoldásaink az ismert neobankoknál, online pénzügyi szolgáltatóknál is jobb élményt fognak nyújtani az ügyfeleknek.

DSC4216

Fotó: Kaszás Tamás / Index

Saját csapattal vagy külső megoldásokkal fejlesztenek?

Mit csinál egy focicsapat, ha szeretné megnyerni a Bajnokok Ligáját? A legjobb játékosaira épít, de próbál olyan sztárokat is igazolni, akiket be tud építeni a csapatba, és emellett használ külső segítséget is, elemzőszoftvert, pszichológust. Mi is ezt tesszük, kiválasztjuk a legjobb munkatársainkat, de leigazoltuk Vinnai Balázst és Pecsenye Rolandot, a banki informatika talán legsikeresebb hazai cégének, az IND-nek az alapítóit.

Kényszer vagy lehetőség egy ekkora változás?

A kényszer az egész bankpiacon adott, az átalakulás viszont a technológia tekintetében remek lehetőséget biztosít. A három bankban ilyen léptékű változás magától biztosan nem indult volna.

Nem lehet megállni és csak learatni a babérokat?

Az utóbbi években a magyar bankpiac szépen bővült, a kormányzati élénkítés és a jegybanki programok sokat segítettek.

Éspedig?

Úgy gondolom, a következő évek turbulens időszakot hoznak, amikor a magyarországi bankok közötti kiélezett versenyben sokat fog jelenteni a szolgáltatási szint növelése, a költségek optimalizációja és az ügyfelek kiszolgálásának sebessége. Olyan ez, mint a természetfilmekben: az egyik percben még csendesebb a folyó, aztán felkavarodik minden, krokodilok vadásznak, mások menekülnek, mindenki pattanásig feszült. Én abban hiszek, hogy a három bank kompetenciáira, valamint a fejlesztéseinkre alapozva 2023-ban mi egy ilyen pezsgő időszakban robbanunk be. Mindezek megvalósítására felállt az új menedzsmentünk, amely novemberben teljeskörűen átvette a szakmai és munkajogi irányítást a csoport tagbankjaiban.

Mit szólnak az egyesüléshez az ügyfelek?

Az ügyfélállományunk sokféle, gyakorlatilag az egész magyar társadalmat leképezi. Bár mindenkinek egy kicsit mást kell adni, meggyőződésem, hogy az évek során az ügyfelek közötti különbségek fokozatosan eltűnnek majd.

Az egységes bank nevéről

„Az új nevet még nem döntöttük el, kutatásokat végzünk, de annyi bizonyos, hogy előremutató név lesz. Én a konzervatív névválasztás híve voltam, de azt is elfogadom, hogy az új generációknak már egészen más hívószavak kellenek. Megnézzük, hogy a világ és a mi ügyfeleink milyen nevekben gondolkodnak, a kutatás kiértékelése javában zajlik. A tervek szerint 2023-ban már egy jól átgondolt névvel tudunk előrukkolni.”

A hálózat racionalizálása után mennyi fiók marad az egységes bankban?

Bár a fiókhálózatra vonatkozó stratégiát 2022-ben véglegesítjük, azt látom, hogy a digitális elérhetőség mellett a fizikai elérhetőség tekintetében is szeretnénk az elsők lenni, tehát terveink szerint […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/12/21/barna-zsolt-interju-bankholding/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A hely, ahol mindenért pénzt kérnek, mégis minden centet megér

A hely, ahol mindenért pénzt kérnek, mégis minden centet megér

A minap a New York-i gazdasági helyzetről írtunk, most Szlovéniában néztünk körül. Nem hétköznapi természeti csodák, borsos …