2023. március 20., hétfőMa Klaudia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2023.03.20. Klaudia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Bajban az ingatlanpiac, nem állnak sorban a „vacakokért”

Hirdetés

Bajban az ingatlanpiac, nem állnak sorban a „vacakokért”

Baj van az ingatlanpiacon

„Észszerű gondolkodás ereszthet gyökeret az ingatlanpiacon 2023-ban” – az Index 2022-es évre vonatkozó ingatlanpiaci évértékelőjében mondta ezt Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonosa. A szakember arról számol be, hogy – bár az energiaválság okozta magasabb rezsiszámlák a megfontoltabb ingatlanvásárlás és/vagy -felújítás irányába kellene, hogy tolják a lakosságot – ez a tendencia még csak nyomokban látszódik a piacon.

Ugyanakkor konszenzus van az ingatlanpiacon arról, hogy a kereslet drasztikus mértékben, 50 százalékkal visszaesett

– von le konklúziót a versenytársakkal való konzultációból Balla Ákos. Hozzátette, a kevesebb érdeklődőből kevesebb tranzakció születik.

A tranzakciószám csökkenésénél tovább ront a helyzeten, ha azt vesszük figyelembe, hogy mindez az ingatlanpiac szempontjából amúgy is visszafogottabb december–januári periódusra vonatkozik. „Az ebben az időszakban várható egyébként is gyenge forgalomhoz képest is csökkent a tranzakciószám.”

Hirdetés

Balla Ákos szerint mindez azt jelenti, hogy

baj van az ingatlanpiacon.

A legfőbb problémát továbbra is a hitelezési piac összeomlása jelenti. „Jellemzően az eddig kedvező kondíciójú hitelek útján ingatlant vásárlók tűntek el a piacról.” A kedvezményes, államilag támogatott babaváró hitel, valamint a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) továbbra is elérhető a piacon, de csak a gyereket tervező vagy gyermeket nevelő családok számára. „Minden támogatási forma jól jön az ingatlanpiac számára, de ez nem ellensúlyozza a kieső keresletet, amit a piaci hitelből vásárlók jelentenek” – mondja Balla, hozzátéve, hogy az ingatlanszektornak szükséges van egy egészséges, megfelelő kondíciók mellett működő hitelezési piacra.

Elindult az alkudozás

A szakember tapasztalatai azt mutatják, hogy a vevők – észlelve a piac helyzetét – egyre inkább megpróbálnak alkudni a kiszemelt ingatlan árából, sikert azonban nem minden esetben könyvelhetnek el, hiszen az eladó – aki adott esetben maga is ingatlanvásárlási céllal válna meg otthonától – attól tart, hogy majd nem tudja lejjebb srófolni az árat, amikor ő válik vevővé.

„A piac egészének kellene elfogadnia azt, hogy az árak lefelé mutató tendenciát mutatnak” – mondja.

Balla Ákos rámutat, hogy a ingatlanhirdetések is megcsappantak, ami szintén az ingatlanpiac lassulását jelzi. „Egész egyszerűen nem mennek végbe a tranzakciók, mivel a kevés vételi lehetőség miatt az eladók is kivárnak, ugyanis nem találnak számukra megfelelő ingatlant, így nem tudnak továbbmenni.”

Emelkedőre szalad az új lakások ára

Nem is olyan régen még arra a hírre húzták fel a szemöldöküket az emberek, hogy a budapesti új lakások négyzetméterárai elérték az egymillió forintot. Balla Ákos szerint ma már az új lakásba vágyók örülnének ilyen áraknak. Átlagban ugyanis 1,1-1,2 millió forint négyzetméterenkénti árak repkednek, de másfél millió forinton sem kell csodálkozni.

E lakások előnye, hogy megfelelnek a mai kor szabványainak például

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/02/08/ingatlanpiac-balla-akos-balla-ingatlan-uj-lakas-hasznalt-lakas-alberlet-felujitas-lakas-lakaspiac-hitel-babavaro-csok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Új fizetési lehetőség az Aldinál

Új fizetési lehetőség az Aldinál

A ROKSH megújult online felülete tovább növeli az ALDI online bevásárlásélményét. A felhasználóbarát, egyszerűen kezelhető …