2023. március 23., csütörtökMa Emőke napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
2023.03.23. Emőke Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Azt hitte, bárkit megkaphat, végül saját magának sem tetszett a forint

Hirdetés

Azt hitte, bárkit megkaphat, végül saját magának sem tetszett a forint

A hétfő reggelt ugyan erősödéssel kezdte a forint az euróval szemben – a péntek délutáni 383-as szintről 381-re menetelt –, azonban 11 óra körül alaposan megütötték a magyar fizetőeszközt, fél óra leforgása alatt egyhavi mélypontra, 386 fölé verték vissza. A gyengülés hátterében az amerikai bankrendszer súlyos problémái és az ezzel kapcsolatos aggodalmak álltak. 

Az amerikai bankcsődöt mi is a bőrünkön érezhettük a forint zuhanásán keresztül, és ez rávilágított a kényelmetlen igazságra: ami Amerikának fáj, az mindenkinek fáj. Az amerikai kamatviszonyok ugyanis kihatnak az egész világra.

Kedden erősödni tudott a magyar fizetőeszköz az euróval szemben, viszont szerdán elmaradt a forint forradalmi menetelése, sőt a piac vérengzést tartott, és egészen 400 fölé, kéthavi mélypontra verte vissza a magyar devizát.

A nagy forintzuhanásban szerepet játszott, hogy az öreg kontinensen felerősödött a bankpánik, miután szerdán a befektetők Svájc második legnagyobb hitelezőjének részvényeit 30 százalékos zuhanásba taszították.

Hirdetés

A svájci jegybank ugyan 54 milliárd dolláros mentőövet dobott a Credit Suisse-nek, a pénzintézet egyelőre nem tápászkodott fel a földről, sőt már a feldarabolása, felvásárlása és a megszüntetése is terítékre került. Arról, hogy a magyar bankszektorban előfordulhat-e hasonló bankcsőd, Varga Mihály írt a Facebook-oldalán, a pénzügyminiszter kiterítette a lapokat.

Pénteken ugyan erősödésnek indult a forint, de még így is hosszú út áll előtte, mielőtt az előző hetek szintjére ér, ha erre egyáltalán képes lesz. Szombat 13 órakor 398 közelében áll az euróval szemben.

Forrás: tradingview.com

Forrás: tradingview.com

A dollárral szemben is zuhant

A dollárral szemben is gyengült a magyar deviza, a hétfő reggeli 357-es szintről egy óra leforgása alatt 363 fölé katapultált. A hét többi részében is hátramenetben haladt a forint, szombat 13 órakor 373 körül járt a dollárral szemben.

Forrás: tradingview.com

Forrás: tradingview.com

Zuhanórepülésben az európai tőzsdék

A főbb európai tőzsdék gyengüléssel zárták a heti kereskedést:

  • a londoni FTSE 100-index közel 5,35 százalékos mínuszban,
  • a francia CAC-40 3,18 százalékos visszaeséssel,
  • a frankfurti Dax 3,44 százalékos […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/03/19/forint-tozsde-arfolyam-euro-dollar-olaj-gaz-bankcsod-bankvalsag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szerda estére erősödött a forint

Szerda estére erősödött a forint

Az euró jegyzése a szerda reggel 7 órai 388,82 forintról 387,93 forintra gyengült este fél …