2020. május 29., péntekMa Magdolna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2020.05.29. Magdolna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Ázsiai adósságválságot okozhat a járvány?

Hirdetés

Ázsiai adósságválságot okozhat a járvány?

Komoly adósságválság alakulhat ki Ázsiában, ahogy a koronavírus-járvány miatt a vállalatok hatalmas veszteségeket szenvednek el. A Moody’s ráadásul kiemelte, a térség teljes adósságállománya megduplázódott a 2008-as válság óta.

Ahogy a koronavírus-járvány súlyos gazdasági károkat okoz Ázsiában, most annak a veszélye is fennáll, hogy ennek nyomán adósságválság is kialakul a térségben – idézi az RT.com a Moody’s elemzését.

A hitelminősítő ráadásul hangsúlyozta, a régiós vállalati adósságok mérete a kétszeresére, 32 000 milliárd dollárra nőtt, tavalyig, a 2008-as válság óta.

Jelenleg csupán nagyon kevés olyan iparág van, amely védve lenne a kockázatokkal szemben – mondta John Park, az FTI Consulting vezetője. A tanácsadó cég szakembere kiemelte, a járvány kapcsán szinte azonnal megugrott azon cégek száma, melyek azzal kapcsolatban kérnek tőlük tanácsot, hogyan tudják megakadályozni a fizetésképtelenségük kialakulását.

Hirdetés

Csődhullám fenyegetheti az ázsiai vállalatokatForrás: Imaginechina/Yi fang – Imaginechina/Yi Fang

Különösen aggasztó azonban a kínai ingatlanpiac állapota. A Dealogic adatai szerint ugyanis februárig az iparág összesen 647 milliárd dollárnyi kötvényadóssággal rendelkezett – ezek jüanban és devizában kibocsátott kötvények egyaránt. Az elérhető adatok szerint pedig az idei év első két hónapjában a szektor bevételei és az elkezdett fejlesztések több mint 20 százalékot zuhantak az egy évvel korábbi szinthez képest.

A PwC elemzői szerint az már világosan látszik, hogy súlyos gazdasági zavarok alakulnak ki. Azonban ha nem sikerül kordában tartani a gyengülést, akkor akár súlyosabb csődhullám is bekövetkezhet a kínai ingatlanpiacon.

Az eddigiek alapján azonban az is látszik, hogy szintén komolyabb adósságnyomás nehezedik Thaiföld, Vietnám, valamint Ausztrália vállalataira.

Eddig nagyjából elemzői konszenzus van azzal kapcsolatban, hogy a járvány miatti leállások következtében számos eladósodott vállalat kerülhet bajba, és kormányzati segítségre van szükség annak érdekében, hogy ezek a cégek megmeneküljenek.

Forrás:
https://www.origo.hu/gazdasag/20200324-azsia-adossag-vallalat-csod-koronavirus.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

26 milliárdos bevétele volt tavaly Mészáros Lőrinc szállodaláncának

26 milliárdos bevétele volt tavaly Mészáros Lőrinc szállodaláncának

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Több …