2022. november 28., hétfőMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
2022.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Azon megy a vita Törökországban, hogy 85,5 vagy 176 százalék az infláció

Hirdetés

Azon megy a vita Törökországban, hogy 85,5 vagy 176 százalék az infláció

85,5 százalékos volt az infláció a múlt hónapban Törökországban, ahol a kereskedelmi kamara és a független közgazdászok vitatják a statisztikai hivatal számait, melyeket a hatalom szigorúan ellenőriz. Az ENAG független kutató központ szerint a valós szám: 176 százalék!

Az év eleje óta a statisztikai hivatalt állandóan átszervezik Törökországban – írja a Bloomberg. Most az alelnököt rúgták ki, aki csak nyolc hónapja volt a helyén. Nem ő felelt közvetlenül az inflációs adatokért – sietett közölni a kormánypárti sajtó. Általános ugyanis a bizalmatlanság a statisztikai hivatal számaival szemben, mert a megfélemlített szakemberek nem mernek olyan számokat közölni, amelyek kicsapthatják a biztosítékot Erdogan elnöknél.

Idén már kirúgták az elnököt és hat helyetteséből hármat menesztettek. Egyiküknek sem volt ideje megunni a munkáját, a rekorder másfél évig tartotta magát, a többieket előbb kirúgták.

Hirdetés

Líra a mélyben

Az óriási infláció egyik legfőbb oka a török líra gyengesége. Tavaly szeptemberben 1 USA dollár még 8 lírát ért, idén októberben már 19- et. A lakosság egyre nehezebben viseli el az inflációt: a családok kétharmada küzd megélhetési válsággal egy friss felmérés szerint. Jövőre pedig választások lesznek.

Emiatt Erdogan nem ortodox gazdaságpolitikát alkalmaz: miközben a világon mindenütt emelik az alapkamatot a nemzeti bankok, addig Törökországban továbbra is alacsonyan tartják azokat. “A török gazdaság túlhevült” – mondja Timothy Ash a Euronewsnak . A BlueBay Asset Management szakértője szerint “túl gyors a növekedés, túl magas a belső kereslet, túl nagy az import. Így túlhevül a gazdaság.”

Erdogan eddigis ezt tette a választások előtt: öntötte a pénzt a gazdaságba. “Erdogan oligarcha barátai, akik elsősorban az építőiparban érdekeltek, profitálnak is az olcsó hitelekből” – mutat rá Ash, aki szerint Erdogan azért sem hagyja, hogy a nemzeti bank emelje a kamatlábat, mert “az iszlám vallás tiltja a kamatot.”

Erdogan immár egyszemélyben irányítja a gazdaságot. “Uralma első tíz évében még ortodox gazdaságpolitikát alkalmazott, de az utóbbi időben már nem. A döntéseket már kizárólag egyedül hozza meg. A király meztelen” – utal Andersen meséjére az elemző Törökországban.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20221115_Azon_megy_a_vita_Torokorszagban_hogy_855_vagy_176_szazalek_az_inflacio#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Még nincs vége a drágulásnak az Európai Központi Bank szerint

Még nincs vége a drágulásnak az Európai Központi Bank szerint

Az Európai Központi Bank (EKB) tovább emeli a kamatokat annak ellenére is, hogy lassul az …