2024. május 25., szombatMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 389,00 Ft
2024.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 389,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Az orosz cseppfolyósított földgázt is szankcionálná az EU

Hirdetés

Az orosz cseppfolyósított földgázt is szankcionálná az EU

Az orosz cseppfolyósított földgázt is szankcionálná az EU – áll a Politico hétfői hírlevelében. Az Oroszországból érkező LNG-export ugyanis a háború ellenére folyamatosan növekszik, olyannyira, hogy az oroszok új terminálokat is építenek a megugrott igény kiszolgálására.

A helyzetet bonyolítja, hogy míg néhány uniós ország, például Németország úgy döntött, hogy teljesen leállítja az orosz gázimportot, addig az orosz LNG Belgiumon, Franciaországon és Spanyolországon keresztül bejut az unióba, ezek az országok ráadásul még növelik is a vásárlásaikat.

Erre a kettős mércére nem véletlenül a német gazdasági miniszter, Robert Habeck mutatott rá. Ha Németország megengedheti magának, hogy ne használjon többé orosz gázt, akkor ennek más uniós országok számára is „ésszerűnek kell lennie” – mondta Habeck még a múlt héten.

Ehhez szinte egy időben német kollégájának nyilatkozatával felzárkózott az olasz energiaügyi miniszter, Gilberto Pichetto Fratin is, aki kijelentette, hogy Olaszország meglenne orosz gáz nélkül.

A spanyol ökológiai váltásért felelős miniszter, Teresa Ribera ugyanakkor azzal érvelt, hogy országa nem tilthatja be az orosz földgázbehozatalt amíg más európai országok engedélyezik azt. „Egységes fellépésre van szükség” – jelentette ki Ribera.

Az Európai Bizottság a korlátozás kijátszásának elkerülése érdekében azt fogja javasolni, hogy tiltsák be az orosz LNG-nek az uniós kikötőkből való továbbértékesítését, illetve behozatali tilalommal sújtana három új orosz LNG-terminált.

Ez ugyanakkor nem a legkeménykezűbb megoldás, hiszen ettől még az orosz LNG behozatal folytatódni fog, nem utolsósorban azért, mert sok országban tartanak a megnövekedő energiaáraktól. Az EU kikötőiben történő átrakodás és viszonteladás tilalma mégis árthat Moszkvának, mivel valószínűleg növeli a nyomást azokra, akik még mindig orosz gázt vásárolnak. Jó eséllyel ez az első lépés a teljes kitiltáshoz vezető úton.

A Bizottság még ezen a héten össze akarja állítani az új szankciócsomagra vonatkozó írásbeli javaslatot, amelyet az EU állandó képviselői a szerdai ülésükön vitatnak meg.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240429_oroszorszag-lng-eu-import-szankciok#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az ATV szerint sokkal jobban megéri a szomszédos országokban tankolni, a KSH adatai mást mutatnak

Több szomszédos országban is jobban megéri tankolni, ugyanis Magyarországon a jövedékiadó-emelés után összességében 41 forinttal …