2020. március 28., szombatMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2020.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Az MNB nyakon öntené pénzzel a piacot

Hirdetés

Az MNB nyakon öntené pénzzel a piacot

Válság van, és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) segíteni szeretne. Ahogy a világban máshol is, a monetáris (jegybanki) lépések gyorsak, határozottak, nagyobb összegekről szólnak, mert talán példát is igyekeznek mutatni a fiskális (kormányzati) intézkedésekről döntőknek.

Hirdetés

Az MNB legfrissebb monetáris lépéseinek értékelésénél úgy kell a pozitívumokat hangsúlyozni, hogy valójában a hatásosság reménye csak a bizalomból és a látható elszántságból fakadhat.

  • Vagyis, nagyon örömteli, hogy az MNB még mindig elérhetőnek tart 2020-ra egy 2-3 százalékos hazai növekedést, legyen igaza!
  • A jegybank biztosan azért határozott meg egy felülről nyitott, vagyis akár óriási likviditási csomagot, mert segíteni szeretne a vállalatokon, a lakosságon, a költségvetésen és a bankrendszeren, de előre, vagyis a heti mennyiségek és kamatszintek ismerete nélkül azért még nem lehet egy programot értékelni.
  • Az is örömteli, hogy az MNB továbbra is eltökélt a hathatós intézkedésekre, igaz mozgásterét korlátozza, hogy már eddig is olyan élénkítő üzemmódban volt, hogy például a cseh, a lengyel, vagy a román jegybank még a mostani 50-50 pontos kamatcsökkentés után is magasabb alapkamattal élénkít.

Régi-új kondíciók

Kezdjük pár tényállítással, utána ismerjük meg az MNB gondolkodását is! Március 24-én a monetáris politika szempontjából fontos kondíciók (alapkamat, kamatfolyosó, kiszorítandó likviditás) nem változtak.

A bankok számára kedvező, hogy az MNB a kötelező tartalékképzés szabályait lazította (felmentést adott az összesen 250 milliárd forintnyi tartalékképzés alól), ez tényleg lazítás.

Az viszont az adósok számára örömteli, hogy a jegybank úgy mutatott irányt a fizetési moratórium jövőbeli szabályaihoz, ami az ügyfeleknek kedvező,

de azért nem nagyon kedvező, vagyis a hiteleket törleszteni kell, aki most egy ideig nem fizet kamatot, az később fizeti meg azokat.

És ami az igazi újdonság: az MNB a 0-5 éves futamidő között végig (3, 6, 12 hónapra és immár 3 és 5 évre) felülről korlátlan összegig kínál szabad felhasználású, de fedezett forrásokat a bankoknak.

Nagy Márton előadása

Az MNB Monetáris Tanácsának 2020. március 24-i kamatdöntő ülése után Nagy Márton alelnök beszélt a döntések hátteréről. Rövid összefoglalója szerint a koronavírus nyomán immár olyan széles bizalmi válság alakult ki a világban, amelynek során nem tudjuk, hogy a járvány hogyan és milyen időtávon befolyásolja a gazdasági szereplők aktivitását.

A bizalmi indexek után a válság már a tényadatokban is mindenütt megjelent, sorra érkeznek a hírek a gyárleállásokról, elbocsátásokról, a hektikus ármozgásokról. Az olaj ára sokat esett, miközben a búza ára (nyilván nagy élelmiszer-felvásárlás mentén) emelkedett. Az amerikai, a német és a japán hosszú kötvények piacai recessziót áraznak, mélyen negatív reálkamatokkal.

A devizák nagyon változékonyan reagáltak, az 5-10 százalékos kilengések mellett jellemzőek voltak a nagyon széles spreadek, vagyis teljesen más elképzeléseik voltak a vevőknek és az eladóknak, sok szereplő eltűnt a piacról.

Nagy Márton 2019. június 17-én.

Nagy Márton 2019. június 17-én.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Vesztesek és még nagyobb vesztesek

A koronavírus minden ágazatot elérhet, de a turizmus, a vendéglátás, a szállítás, a járműipar, illetve az elektronika, a válság mélységét és időtartamát tekintve is erősebben volt érintett.

A globális turizmus például sokkal jobban lefagyott, mint a 2008-as Lehman-csőd, vagy a SARS-járvány idején, az OECD, az ECB, illetve a londoni befektetési házak gazdasági prognózisai is egyre borúlátóbbak. Pár hete még mérsékeltebb, de pozitív számok szerepeltek ezekben, ma már mínuszosak az értékek.

Nemzetközi intézkedések

A jegybankok mindent megtesznek a feszültség enyhítése érdekében, igyekeznek a bizalmi válságot mérsékelni. Az eszköztár nagyjából a következő:

  1. kamatcsökkentés,
  2. eszközvásárlás,
  3. likviditásbővítés,
  4. kedvezményes hitelprogramok.

Lépett ilyeneket a FED, az ECB, a brit jegybank, de a régióban is gyakorlatilag mindenki.

Most teljesen mindegy, hogy ki mit csinált másfél hónapja, milyen politikát folytatott, most mindenki nyomja a likviditást, ami a csövön kifér.”

– vélte Nagy Márton.

A monetáris programok mellett a fiskális lépések is elterjedtek, mindenki óriási számokat mond be és igyekszik támogatni a lakosságot (bérpótlékkal, bérkiegészítéssel, hitelvisszafizetési, adózási, kilakoltatási moratóriummal), illetve a vállalatokat (adókedvezményekkel, kamatmentes hitelekkel, moratóriumokkal).

A magyar remények

Az MNB a kamatokat nem csökkentette, csak szinten tartotta a 0,9 százalékot, de az így is a legalacsonyabb a régióban. Nagy Márton szerint

a koronavírus magyar hatásairól még nincsenek hard tényadatok, de már vannak olyan soft információk, amelyek már jelzik a várható hatásokat.

A nagy járműgyártók leállása, az elbocsátások, a beszállítói zavarok (a cégek egy része nem tudja a kínai partnereit helyettesíteni) nem sejtetnek sok jót, ahogyan az sem, hogy a szállodák 20-30 százalékos kihasználtsággal üzemelnek, és ez az érték hamarosan lemehet 10 százalékra, pedig a turizmus közvetve akár 10 százalékot is ad a magyar GDP-ből.

A Magyar Nemzeti Bank azért még bízik abban, hogy ez egy V alakú válság lehet, vagyis a sokkot gyors kilábalás követi.

Természetesen ennek realitása elsősorban a járvány lefutásán múlik, nem mindegy, hogy a válság június végéig, vagy szeptember végéig tart.

Mindenesetre az MNB aktuális prognózisa szerint

  • 2020-ban kisebb (2-3 százalékos),
  • majd 2021-ban egy magasabb (5 százalékos)

növekedést is elérhetünk, de ehhez monetáris és fiskális segítség szükséges, mert egy U alakú és főleg az L alakú válság sokkal rosszabb lenne. Ahogyan a növekedést a gazdasági […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/03/24/az_mnb_lazitott_ha_erdemes_nyakon_ontheti_penzzel_a_piacot/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Elfogadták Washingtonban a 2000 milliárd dolláros élénkítő csomagot

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! A …