2020. december 5., szombatMa Vilma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
2020.12.05. Vilma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Az ipari termelés húzza kifelé a gödörből a magyar gazdaságot

Hirdetés

Az ipari termelés húzza kifelé a gödörből a magyar gazdaságot

A Központi Statisztikai Hivatal pénteken kiadta első becslését a szeptemberi ipari termelésről. A nyers adatok azt mutatják, hogy a szeptemberi termelés nagysága 2,2 százalékkal meghaladta a 2019-es mutatót. Munkanaphatástól megtisztítva 1 százalékkal esett a termelés, a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján viszont 2,3 százalékos a bővülés. Az alágak közül a számítógép, elektronikai és optikai termékek gyártása húzta igazán felfelé a mutatót, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása csekélyebb emelkedést produkált. A többi feldolgozóipari alágban csökkent a termelés.

A HM Arzenál Elektromechanikai Zrt. kiskunfélegyházi gyára 2020. november 6-án

A HM Arzenál Elektromechanikai Zrt. kiskunfélegyházi gyára 2020. november 6-án

Fotó: Rosta Tibor / MTI

Keveseket ér meglepetésként, de a januártól szeptemberig tartó időszakban 9,2 százalékkal volt kisebb az ipari termelés, mint 2019 ugyanezen időszakában.

Hirdetés

Az áprilisi bezuhanáshoz képest 61 százalékkal nőtt az ipari kibocsátás.

A távirati iroda több szakembert is megkérdezett a legfrissebb adatról. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője azt írta, az ipari termelés teljes mértékben kilábalt a válságból. A második negyedévhez képest 31 százalékos növekedés tapasztalható, ennek is köszönhető, hogy a GDP visszaesése 4,7 százalékra mérséklődött.

Az autóipar is magához tért: elérte a járvány előtti szintet, 33 százalékkal nőtt augusztusban az új megrendelések […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/11/06/ipari_termeles_szeptember/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mélyponton az albérletárak Budapesten

Mélyponton az albérletárak Budapesten

Bezuhantak a budapesti albérletárak a koronavírus-járvány második hullámának hatására, november elejétől, a vészhelyzet kihirdetését követően …