2022. január 17., hétfőMa Antal napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 309,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2022.01.17. Antal Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 309,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Az intenzív drágulás velünk marad a választásokig

Hirdetés

Az intenzív drágulás velünk marad a választásokig

Az ING elemzése jövőre 76 dolláros átlagos hordónkénti olajárat vár. Arra számítanak, hogy a nem OPEC-országok kínálata erőteljesen növekszik majd 2022-be, miközben az OPEC+ kínálatcsökkentés további enyhülése leveszi a nyomást az olajpiacról. Úgy vélik, hogy a piac már az első negyedévben visszatér a készletek növeléséhez, miután 2021-ben jelentős mértékben csökkentette készleteit. A Barclays is arra számít, hogy csökken a keresleti nyomás, de az egész évre 80 dolláros Brent-árakra számítanak.

Az utóbbi hónapokban egyértelművé vált mindenki számára, hogy alapvetően nem az olajárak alakulása a felelős a magas üzemanyagárakért. Hiszen 2008-ban még 140 dolláros hordónkénti olajár mellett is alacsonyabb volt az üzemanyag forintban számított ára. Mindezek alapján tehát az, hogy 76 vagy éppen 80 dollár lesz-e az energiahordozó ára, olyan nagyon drasztikus változást nem hoz – mondta megkeresésünkre Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

Hüvelykujjszabályként a hordónkénti ár 10 százalékos emelkedése 0,35-0,40 százalékponttal emeli meg az inflációt a sokktól számított három hónap alatt, amennyiben a fogyasztói árak piaci alapon meghatározottak. Viszont Magyarországon az Orbán-kormány 2022. február közepéig 480 forintos literenkénti hatósági árat vezetett be.

Hirdetés

Amennyiben az olaj hordónkénti ára 80 dolláros szintek közelébe szalad és ezzel együtt a nagykereskedelmi ár olyan magasra szökik, hogy a plafon nélkül a 480-as szintnél is magasabban alakulna a fogyasztói ár, akkor várhatóan újabb három hónapra meghosszabbítaná a kormányzat ezt a rendelkezést. Vagyis 2022-t nézve azt gondolom, hogy az olajárak alakulása mérsékelt hatással bír majd az inflációra, annál jelentősebb lesz azonban a bázishatás, amely egy változatlan üzemanyagár mellett az előző év emelkedő bázisa miatt mérsékli majd az inflációt – közölte az elemző lapunkkal.

Az energiaárak így is magasak lesznek

Ugyanakkor nem ilyen optimisták az ING nemzetközi elemzői a gázpiacok kapcsán: arra számítanak, hogy az európai gáztárolók alacsony szintje miatti aggodalmak nem enyhülnek, valószínűleg a tél folyamán a fűtési időszakban nem lesz enyhülés a piacon. Így az árak az év hátralévő részében és 2022 elején továbbra is magasak, ráadásul volatilisek maradnak.

Arra számítunk, hogy az európai gázárak enyhülni kezdenek, amint túljutunk a téli kereslet csúcsán, ám mivel Európa a telet történelmileg alacsony készletekkel fejezheti be, az árak 2022 nagy részében magasak maradnak

– írták a pénzintézet elemzői decemberi prognózisukban.

A Fitch Ratings szakértői is arra számítanak, hogy a földgázárak magasak maradnak a jövő év első negyedévében, különösen Európában és Ázsiában, ez többek közt az ázsiai kereslet növekedésének, a termelési szűk keresztmetszeteknek és az Északi Áramlat 2 körüli bizonytalanságnak, valamint az európai tárolókban lévő meglehetősen alacsony gázmennyiségnek tudható be. Várakozásuk alapján a földgázárak március-áprilisra mérséklődnek, és az átlagárak magasak maradnak, mielőtt 2023-ban normalizálódnak.

Az Északi Áramlat 2 gázvezetékek

Az Északi Áramlat 2 gázvezetékek

Fotó: Sean Gallup / Getty Images Hungary

Egy másik tényező – amire a DLA Piper figyelmeztet –, hogy a szén-dioxid-kibocsátási kvóták iránti kereslet nagyot nőhet jövőre. Már 2021-ben is egyre magasabb áron cseréltek gazdát a szennyezési kvóták, mivel a vállalkozások és a kormányok világszerte igyekeznek csökkenteni a kibocsátásukat és elérni az éghajlatvédelmi célokat. Most a világ szeme a 2015-ös párizsi […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/12/22/az-intenziv-dragulas-velunk-marad-a-valasztasokig/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Százezreket spórolhat, aki előrehozza a személyikölcsön-felvételt

Százezreket spórolhat, aki előrehozza a személyikölcsön-felvételt

Az év elejével véget ért a kegyelmi állapot a személyi kölcsönök piacán. A bankok a …