2022. augusztus 18., csütörtökMa Ilona napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 405,00 Ft | USD: 398,00 Ft | CHF: 417,00 Ft
2022.08.18. Ilona Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 405,00 Ft | USD: 398,00 Ft | CHF: 417,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Az EU a szénimporttal teszi gazdaggá a világot

Hirdetés

Az EU a szénimporttal teszi gazdaggá a világot

A háború nyomán az Európai Unió a soron következő két héten belül leállítja az Oroszországból származó szén importját, helyette Kolumbiából, az Amerikai Egyesült Államokból és Dél-Afrikától Ausztráliáig számos más országból pótolja a szükséges szénmennyiséget. Az EU arra kérte az említett országokat, hogy adjanak el nekik több szenet. A szén az év elején tonnánként még 134 dollárba került, most viszont akár 400 dollárt is kell adni érte. Ez arra készteti a széntermelőket, hogy megpróbálják felpörgetni a kitermelést – írta meg a Wall Street Journal.

A kolumbiai Tópaga szénbányászfalu lakói azt mondják, hogy nem sokat tudnak Oroszország ukrajnai inváziójáról, az viszont biztos, hogy gazdasági fellendülést hozott számukra.

Ez egy nagyon jó időszak

– osztotta meg örömét egy César Pardo nevű bányász. Boldogsága nem hiábavaló, hiszen a fizetése néhány hét alatt a háromszorosára növekedett. Azt is elmondta, hogy a mai árak mellett a legkisebbektől a legnagyobbakig minden kitermelő meggazdagszik.

Hirdetés

Az EU a dél-afrikai Mpumalanga Highveldből és az egyesült államokbeli Illinois-medencében, Kentuckyban és Indianában lévő külszíni bányákból is vásárol szenet. Például Németország Ausztráliától vásárolt a Hunter Valley bortermelő régió dombjairól kiásott szenet.

Korábban számos ország ígéretet tett arra, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében csökkenteni fogja szénfogyasztását, ennek ellenére növekedett meg szénimportjuk mennyisége. A klímaaktivisták ugyan aggódnak emiatt, azonban feltételezésük szerint a szénkereslet csak átmenetileg emelkedik.

A világ megváltozott. Európában újra aktívak a szenet használó hőerőművek 

– mondta Nicolás Arboleda, a Baker McKenzie bányászati és fémipari elemzője Bogotában, Kolumbia fővárosában.

2021-ben az EU által elfogyasztott szén mintegy 46 százaléka, a földgáznak pedig mintegy negyven százaléka származott Orosz importból.

Az EU az oroszok Ukrajna elleni inváziójára szankciókkal válaszolt, és célja immár az orosz energiahordozóktól való függőség csökkentése. A párizsi székhelyű Nemzetközi Energiaügynökség csütörtökön közzétett jelentése szerint az EU-ban idén várhatóan hét százalékkal emelkedik a szénfogyasztás. Mivel az előrejelzések szerint idén Kína 45 millió tonnával csökkenti az importot, az eddig oda érkező szénszállítmányok átirányíthatók Európába. A kínai szénimport csökkenése 2022-ben nagyobb lesz, mint az európai import idei növekedése – mondta Carlos Fernández, az IEA vezető szénelemzője.

A Trade Data Monitor által gyűjtött vámadatok szerint Németország Ausztráliából származó, március és május közötti szénimportja 21 százalékkal nőtt 2021 azonos időszakához képest. Ausztrália Japán és más ázsiai országok egyik fő szénszállítója, és a tavaly májusban végződő három hónapos időszakban a német szénimport közel 17 százalékát is ők szolgáltatták.

Németország Dél-Afrikából származó szénimportja a márciustól májusig tartó időszakban hétszerese volt a 2021-es három hónapban mért értéknek. Dél-Afrikából ebben az időszakban a németországi behozatal 8,1 százaléka származott, ami nagy növekedés a tavalyi ugyanilyen időszakra jutó kevesebb mint egy százalékhoz képest.

Kolumbia pedig majdnem négyszer annyi szenet szállított Németországba márciustól májusig, mint az előző év ugyanezen három hónapjában. […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/08/04/gazdasag-szen-import-export-eu-europai-unio-nemetorszag-oroszorszag-kolumbia-ausztralia-del-afrika-indonezia/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Drága a street food, attól tartanak, nem marad pénze rá az embereknek

A food truck meghatározó eleme a magyar gasztronómiának, egyre trendibb a fiatalok és a családok …