2021. október 23., szombatMa Gyöngyi napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
2021.10.23. Gyöngyi Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Az embertelen körülmények miatt egyre gyakrabban váltanak az iparban

Hirdetés

Az embertelen körülmények miatt egyre gyakrabban váltanak az iparban

Miközben egyre-másra jelennek meg a hírek arról, hogy mekkora munkaerőhiánnyal küzdenek a hazai vállalatok – csak az már kevesebbszer kap figyelmet, hogy korántsem csak a gazdaság újraindulása, vagy az új beruházások munkaerőigénye miatt van ez így. Sokkal inkább arról van szó, hogy általában a kékgalléros munkakörökben akár minimális fizetésemelésért, vagy picivel is emberibb, biztonságosabb munkakörülményekért azonnal váltanak a dolgozók – már ha megtehetik. Fluktuációs adatokat nem szívesen osztanak meg a hazai munkaadók, holott a szakszervezetek tapasztalatai szerint teljes a káosz a hazai munkaerőpiac egy igen jelentős részében. Arról, hogyan ürül ki a közszféra a tartósan visszafogott, esetenként el is maradó béremelések miatt az Index többször is hírt adott, de az egészségüggyel, az idősellátással, közoktatással vagy a kormányhivatali ügyintézéssel kapcsolatba kerülő lakosságnak is napi tapasztalatai vannak. Ezért is követel nettó 200 ezer forintos minimálbért a közszférában az MKKSZ. 

Akár 500 forintnyi pluszért is váltanak a munkavállalók

 – mondta az Indexnek Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke. Ez ugyan tapasztalataik szerint elsősorban az alacsonyabb képzettséget igénylő, ipari munkakörökben dolgozókra jellemző, de már a mérnökök is sokkal mobilabbak a jobb fizetési lehetőségek, vagy munkakörülmények – például nem műszakos beosztás – miatt.

Többnyire a fiatalabb, 35 év alatti munkavállalók váltanak könnyebben, és tapasztalataik szerint lassult az országon belüli, keletről nyugat felé irányuló mobilitás üteme is. Ezt támasztják alá a Trenkwalder munkaerőközvetítő és kölcsönző cég tapasztalatai is, amelynek a közelmúltban létrehozott mobilitási indexe szerint a legnagyobb, a jobb megélhetési lehetőségek érdekében való költözési hajlandóságot az ország déli megyéiben mérték, Csongrád, Somogy és Zala mellett Heves megyéből is sokan vállalnák a költözést is a jobb fizetésekért. A cég az adatbázisában szereplő 350 ezer munkavállalóból kétezer megkérdézésével végzett felmérése szerint a megkérdezettek több mint fele váltana munkahelyet, 35 százalékuk pedig költözne is ennek érdekében. 

Hirdetés

A leginkább a gumiiparban, abroncsgyártásban tapasztalja a szakszervezet, hogy gyorsan váltanak a munkahelyek között a dolgozók, sokszor a munkakörülmények miatt is. Azt az Index is megírta, hogy milyen feszült helyzet alakult ki például a Continental makói gumigyárában a munkaadói elvárások miatt, és azt is, hogy ez már az ellenzéki előválasztás során is hangsúlyos téma volt. Mostanra pedig az is kiderült, hogy az elmúlt hónapokban számos, a tavaszi sztrájkban részt vevő dolgozótól megvált a cég különféle indokok miatt.  

Külföldre viszont nagyon is megindultak a dolgozók: azt tapasztaljuk, hogy az eleve Nyugat-Európából a járvány miatt hazatért munkások, akik a leállások alatt bértámogatást kaptak, most visszaindulóban viszik magukkal az itthoni válságkezelés hiányosságai miatt elégedetlen szakmunkásokat 

– mondta Székely Tamás. Úgy véli, hogy ezt a hullámot nem állítja meg a 200 ezer forintra emelt minimálbér sem, arról nem is beszélve, hogy tapasztalataik szerint a munkáltatók nem nagyon akarnak az e fölötti bérsávokon érdemben emelni. Ahol mégis, ott pedig lassan teljesíthetetlen, akár 200 százalékos teljesítménynorma emelésekhez kötik a béremelést, ez pedig érezhetően rontja a munkahelyi légkört. 

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/09/24/fluktuacio-munkaeropiac-szakmunkas-szakszervezet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hányadik is az Index? A krumplikat vagy a zsákokat kell számolni?

Hányadik is az Index? A krumplikat vagy a zsákokat kell számolni?

Több szakmai médium feldolgozta az elmúlt napokban a DKT (Digitális Közönségmérési Tanács – bővebben a …