2020. július 12., vasárnapMa Izabella napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.12. Izabella Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Az elmúlt 15 évben soha nem domináltak annyira a csókosok, mint most, a járvány idején

Hirdetés

Az elmúlt 15 évben soha nem domináltak annyira a csókosok, mint most, a járvány idején

Az elmúlt 15 évben soha nem domináltak annyira a közbeszerzéseken a csókosok, a hatalomhoz közel állók, mint most, a járvány idején – lényegében ez derült ki a CRCB (Corruption Research Center Budapest) friss kutatásából.

Hirdetés

A jelentésben a 2005 és 2020 közötti közbeszerzéseket vizsgálták meg, összesen több mint 248 ezer szerződés adatait használták fel. Legfőképpen a korrupciós kockázatokat vizsgálták, azt nézték meg, hogy mennyire volt intenzív a verseny ezeken a kiírásokon, tehát mennyien indultak, és hogyan nyertek azok a cégek, amelyek nyilvánvalóan a hatalmon lévők köréhez köthetőek.

A legfőbb állítások közé tartozik, hogy 2020 első négy hónapjában – amelynek jelentős részében már a koronavírus-járvány hatása határozta meg az ország működését – a közbeszerzéseken tapasztalható korrupciós kockázat olyan szintekre emelkedett, mint az elmúlt 15 évben soha.

Az MGTS+ és a közpénz

A 2020 első négy hónapjában lezárt közbeszerzések 41 százalékánál gyakorlatilag verseny nélküli tenderről beszélhetünk, tehát olyan pályázatról, ahol csak egyetlen induló volt. A pályázatokon indulók száma gyakran utal a korrupciós kockázat nagyságára, hiszen ha csak egyetlen jelentkező van, ott nagyobb eséllyel merül fel, hogy előre eldöntötték, kinek kell elnyernie a megbízást. Minél több az induló, annál kisebb a korrupció kockázata.

A hatalmon lévők baráti köréhez és családjához köthető cégek szereplésének vizsgálatára a kutatók az MGTS+ jelölést használták, amely Mészáros, Garancsi, Tiborcz és Simicska nevének kezdőbetűiből állt össze, kiegészülve még néhány kevésbé ismert, de a tűzhöz közel lévő vállalkozóval.

2020 előtt az ehhez a körhöz tartozó cégek az általuk elnyert közbeszerzések 51 százalékán versenytárs nélkül indultak, idén viszont ez a már önmagában is brutális szám még jobban megnőtt.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/05/27/korrupcio_kozbeszerzes_jarvany_meszaros_lorinc_garancsi_tiborcz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A kormány még mindig imádja pénzzel tömni a német autóipari cégeket

A kormány még mindig imádja pénzzel tömni a német autóipari cégeket

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Bár …