2022. december 2., péntekMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2022.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Az elemzők Amerikát illetően sem optimisták

Hirdetés

Az elemzők Amerikát illetően sem optimisták

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szeptember 21-én, szerdán 75 bázisponttal, 3,00–3,25 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. A Raiffeisen Bank senior elemzője, Blahó Levente elmondta, hogy a piaci várakozások alapján még november 2-án lesz egy újabb 75 bázispontos kamatemelés, valamint az elemzői konszenzus alapján decemberben egy 50 bázispontos emelés is valószínű. Az elemzők többsége arra számít, hogy körülbelül év végére vagy a jövő év első két hónapjában állhat meg az amerikai kamatemelések sorozata. Blahó Levente szerint valószínűnek tűnik, hogy jövő év elején Amerikában legfeljebb egy-két kisebb léptékű kamatemelésre kerülhet sor. Az elemzői konszenzus szerint az amerikai jegybanki alapkamat szintje a fenti számok alapján 2023. év végén 4,5–4,75 százalék körül alakulhat, de ez egyben azt is jelenti, hogy a Fednek még marad tere szigorítani.

A Fed azt kommunikálja, hogy az előző évektől eltérően később nem fog gyorsan kamatot csökkenteni, nem fog különböző programokat indítani, tehát engedni fogja a részvénypiaci esést, vagy bármilyen negatív piaci következményt. A Raiffeisen Bank senior elemzője szerint a Fed tartósan magas szinten kívánja tartani az alapkamatot, a célja az, hogy pozitív reálkamat tudjon kialakulni, tehát az infláció az alapkamat szintje alá csökkenjen.

Azonban ez nem alakulhat ki egyik napról a másikra, ennek eléréséhez hosszú hónapokat kell várni.

Hirdetés

Blahó Levente szerint az Amerikai Egyesült Államokban pozitív reálkamat a legoptimistább esetben is csak 2023 második negyedévének végére alakulhat ki, de inkább csak a harmadik negyedévben valószínűbb, körülbelül az alapkamat 4,5 százalékos szintje környékén.

Azt is hozzátette, hogy az eurózónában pedig legkorábban is csak 2023 harmadik negyedévében alakulhat ki pozitív reálkamat, ennek bekövetkezését októberre várja az elemző. A piaci várakozások alapján ez az eurózónában 3 százalékos szinten valósulhat meg.

Hullámvasútra felkészülni!

A Raiffeisen Bank senior elemzője szerint az amerikai tőzsdeindexek júniusi mélypontjai el fognak esni, és újabb mélypontok fognak kialakulni. Az elemző szerint nagyon fontos, hogy a vállalatok profitkilátásaival kapcsolatban továbbra is nagyon magasak az elemzői várakozások, azonban az előrejelzések vélhetően egyre borúsabbá fognak válni.

Végül megjegyezte, hogy Amerikában a 4 százalékos állampapír-hozamszintek mellett a részvénypiac kvázi labdába sem rúghat, de ez majd 2023 második felében megváltozhat. Ehhez még az sem kell, hogy pozitív legyen a reálhozam, elég, ha elindul lefelé az infláció. Addig viszont lefelé irányuló mozgásra, részvénypiaci esésre, 2023 közepére általános forgatókönyvként 3200–3300 pontos S&P 500 indexre számít az elemző.

A Fed le akarja törni a „most veszem meg, nem holnap” mentalitást

A KBC Equitas vezető elemzője, Cinkotai Norbert elmondta, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed az infláció elleni küzdelem eszközeként folyamatosan emeli a jegybanki alapkamatot. Cinkotai Norbert véleménye szerint a magas inflációs környezetben racionálisnak tűnhet a fogyasztás, hiszen a későbbi, még magasabb árszintek elleni védekezés eszközének tekinthető, ha az emberek inkább a jelenlegi árszinteken veszik meg a termékeket. Ezzel szemben az elemző arra hívta fel a figyelmet, hogy a további kamatemelések szükségességét hangsúlyozva a Fed az amerikai lakosság felé azt az üzenetet próbálja küldeni, hogy feleslegesen ne költekezzenek, mivel a magas inflációs környezet sem tarthat örökké. A Fed ezzel az üzenettel akarja letörni a „most veszem meg, nem holnap” típusú mentalitást.

Ha ugyanis az emberek elhiszik, hogy a Fed a kamatemelésekkel olyan kamatkörnyezetet kíván fenntartani, amiben a fogyasztáson kívül a megtakarítás is vonzó lehet, akkor az a fogyasztás volumenének visszaeséséhez vezethetne. A KBC Equitas vezető elemzője hangsúlyozta, hogy miközben az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/09/25/gazdasag-kulfold-s-p500-amerikai-egyesult-allamok-usa-fed-jegybanki-alapkamat-inflacio-reszvenypiac-realkamat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 A kormány hozzájárul a Gabonát Ukrajnából programhoz, fel lehet mondani a mezőgazdasági szerződéseket

A kormány hozzájárul a Gabonát Ukrajnából programhoz, fel lehet mondani a mezőgazdasági szerződéseket

3,5 millió dollárnak megfelelő forintösszeget kell előteremtenie Varga Mihály pénzügyminiszternek a Gabonát Ukrajnából programban való …