2023. február 2., csütörtökMa Ignác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.02.02. Ignác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Az élelmiszeren spórolunk, az év elején kevesebbet ér a bérünk

Hirdetés

Az élelmiszeren spórolunk, az év elején kevesebbet ér a bérünk

A Magyar Bankholding elemzői szerint javultak a kilátások a gazdaság számos szegmensében, ebben jelentős szerepe volt a gázárak visszaesésének.

Az energiaválság elkezdett enyhülni.

Hirdetés

Az elemzők számos prognózist pozitív irányban módosítottak. Ismertették a legfontosabb gazdasági előrejelzéseket, mely szerint:

  • A 2022. évi GDP-növekedési előrejelzésüket 5,3 százalékról 4,8 százalékra módosították.
  • Az idei évi GDP-növekedést 0,4 százalékról 0,8 százalékra emelték.
  • A belső kereslet enyhe visszaesése és az export folytatódó növekedése miatt idén 5,8 milliárd euróra, a GDP 2,9 százalékára csökkenhet a folyó fizetési mérleg hiánya.

Kevesebbet ér a fizetés

A munkaerőpiac teljesen stabil, nem lesznek tömeges elbocsátások nemzetgazdasági szinten – mondta Suppan Gergely, a Magyar Bankholding makrogazdasági vezető elemzője, aki szerint 

a reálkeresetek tekintetében az idei év első negyedévében csökkenést fogunk tapasztalni, mivel a 20 százalék feletti inflációval aligha tudnak egyenértékű fizetésemelést adni a cégek.

Ugyanakkor az év közepétől a csökkenő inflációval párhuzamosan a bérek reálértéke is növekedni fog. Az elemző elárulta, hogy a magyarok már érzékelhetően spórolnak az élelmiszereken.

Enyhe növekedés 2023-ban

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/01/25/magyar-bankholding-inflacio-gazdasagi-novekedes-inflacio-berek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Virtuális fizetési kártyát fejlesztettek ki

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint a most zárult SafetyCard – marketing felülettel kiegészített bankkártya nélküli …