2022. augusztus 18., csütörtökMa Ilona napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 405,00 Ft | USD: 398,00 Ft | CHF: 417,00 Ft
2022.08.18. Ilona Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 405,00 Ft | USD: 398,00 Ft | CHF: 417,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Az egyetemisták háromnegyede munkát vállal, hogy teljesüljenek az álmai

Hirdetés

Az egyetemisták háromnegyede munkát vállal, hogy teljesüljenek az álmai

Az OTP Bank júliusi, 300 főt érintő felméréséből egyértelműen látszik, hogy a fiatalok többsége nem tétlen vagy céltalan a karrierjük jövőjét illetően. A 16–24 év közötti korosztály fele tanul, míg 41 százalékuk már valamilyen munkát is végez. 

A kutatás szerint a középiskolások 12 százaléka, a felsőoktatásban tanulóknak pedig a 70 százaléka dolgozik, főként részmunkaidőben.

Hirdetés

„Az általunk megrendelt statisztikákból az látszik, hogy az általános vélekedéssel ellentétben a fiataloknak igenis van jövőképük, és hajlandóak is tenni érte, viszont jellemző, hogy nem biztosak abban, hogy elő tudják-e teremteni az ehhez szükséges összeget. Az OTP Banknál ezeket a kételyeket szeretnénk eloszlatni és segítő kezet nyújtani minden fiatalnak, hogy elérhessék céljaikat és megvalósíthassák álmaikat” – közölte Takács Domokos, az OTP Bank bankkapcsolati területének vezetője.

A fiatal generációt leginkább a továbbtanulás (28 százalék), a karrier (26 százalék), valamint a lakhatás biztosítása (19 százalék) foglalkoztatja, ezt követi a munkakeresés (12 százalék), majd a családalapítás (10 százalék). A megkérdezett 16–24 évesek egyharmada aggodalommal tekint a jövőbe a lehetséges anyagi nehézségek miatt. A válaszadók 56 százaléka szerint a megfelelő háttér hiánya kisebb-nagyobb akadályt okoz tanulmányaikban, 35 százalékuk pedig úgy látja, hogy a pénzügyi problémák megnehezítik családalapítási terveiket. A felmérésben részt vevők kétharmada felsőfokú végzettséget szeretne, 29 százalékuk viszont attól tart, hogy nem tud majd elhelyezkedni a munkaerőpiacon. A megfelelő szak kiválasztása egyötödüknek komoly kihívással jár.

A válaszadók 16 százaléka egyáltalán nem tud, 5 százalékuk pedig nem is akar takarékoskodni. A fiatalok zömmel elektronikai cikkekre és élményekre tesznek félre megtakarításukból, de egyharmaduknál a saját lakás vásárlása is szerepel a tervek között. A lakhatást a legtöbben kollégiumban (31 százalék) vagy szülőknél (23 százalék) tervezik, ebben a sorrendben a harmadik helyre a több lakótárssal albérletben való együttélés szorult (16 százalék).

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/08/01/egyetemistak-kutatas-felmeres-munka-karrier-fiatalok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Drága a street food, attól tartanak, nem marad pénze rá az embereknek

A food truck meghatározó eleme a magyar gasztronómiának, egyre trendibb a fiatalok és a családok …