2021. május 17., hétfőMa Paszkál napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 290,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.05.17. Paszkál Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 290,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Az AstraZeneca atipikus szerződést kötött az unióval a vakcinákról

Hirdetés

Az AstraZeneca atipikus szerződést kötött az unióval a vakcinákról

Marofka Ferenc, az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóságának tisztviselője még egy februári webináriumon beszélt részletesebben arról, a járvány kezdetén tapasztalt, vadnyugati módszerekre hasonlító tagállami egészségügyi eszközbeszerzés bírta rá az Európai Uniót, hogy a koronavírus elleni oltóanyagot közösen szerezze be. Júniusban az uniós országok aláírták a közös stratégiáról szóló dokumentumot, majd külön-külön megállapodtak a vakcinagyártókkal, köztük az AstraZenecával.

A brit-svéd céggel 300 millió dózis szállításában egyezett meg az Európai Bizottság, majd újabb százmillós tételt is rendelt, ám a cég belgiumi üzemében történt meghibásodásra hivatkozva az AstraZeneca közölte, hogy a márciusra várt első 100 milliós tétel közel harmadát szállítja, végül ezt 40 millióra tornázta fel. A vállalat rögzítette, hogy a veszteséget nem pótolhatja az Egyesült Királyságban gyártott adagokból, ugyanis a szigetországgal kötött szerződése ezt nem teszi lehetővé.

A vállalat és az EU közti csörte a szállításról, és a folyamatosan csökkentett adagszámról azóta is tart – ezt tetézte a vakcina vérrögképződést okozó ritka mellékhatása –, s mindennek az lett a vége, hogy az Európai Bizottság a héten bejelentette, a 2021 végén lejáró szerződést nem hosszabbítja meg a gyártóval.

Na, de mi az, hogy egy gyógyszergyártó aláír egy szerződést egy másik féllel, megkapja a pénzt az eladott dózisokért, majd nem szállítja le a kikötött mennyiséget? A Taylor Wessing Budapest ügyvédi iroda szakértői közöltek állásfoglalást a kínos ügyben.

Hirdetés

„Az EU és az AstraZeneca közti szerződésben foglaltak szerint az AstraZeneca vállalja, hogy ‘minden ésszerű intézkedést’ (angolul: „best reasonable effort”) megtesz annak érdekében, hogy az általa előállított koronavírus elleni vakcinákat a szerződésben meghatározott határidőre leszállítsák az uniós tagállamoknak.

A ‘minden ésszerű intézkedés’ a tipikus szállítási vagy vállalkozási szerződésektől idegen fogalom, jelen esetben leginkább olyan kötelezettségként értelmezendő, amely alapján a félnek minden tőle telhetőt meg kell tennie a szerződésben foglaltak teljesítése érdekében.

Ebből kifolyólag az AstraZeneca úgy véli, hogy a szerződés pusztán a tőle elvárható legnagyobb erőfeszítések megtételét követeli, nem pedig az engedélyeztetési eljárást követő azonnali teljesítést” – foglalja össze Novák Zoltán, a Taylor Wessing partnere.

Hozzátette, az Európai Unió viszont úgy látja, hogy késedelmes teljesítés miatt az AstraZeneca megszegi a szerződést.

A Taylor Wessing szakértői szerint nem egy hagyományos szállítási szerződésről van szó, hiszen

szigorúan meghatározott […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/04/16/astrazeneca-europai-bizottsag-vakcina-szallitas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lassan szabad a lagzi, csak éppen több százezerrel többe kerülhet

Lassan szabad a lagzi, csak éppen több százezerrel többe kerülhet

Két hete, amikor bejelentették, hogy ötmillió beoltott után újra lehet lakodalmat tartani, jóval optimistább volt …