2023. január 30., hétfőMa Martina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.01.30. Martina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Az árstopok kivezetéséről tárgyal a kormánnyal Parragh László

Hirdetés

Az árstopok kivezetéséről tárgyal a kormánnyal Parragh László

Folyamatosan egyeztet az árstop szabályozásáról a kormánnyal Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt erről. Parragh azt mondta, a kormánnyal elsősorban az árstopok életszerűségéről, betarthatóságáról és kivezetés lehetőségéről tárgyalnak, azt viszont nem volt hajlandó elárulni, hogy pontosan kivel tárgyal. Az iparkamara elnöke szerint az árstopokat akkor lehet a legkisebb kárral kivezetni, amikor az élelmiszerár infláció eléri csúcsát.

Parragh az interjúban azt mondta, szakmailag elképzelhetőnek tartja, hogy az árstopokat fokozatosan vezessék ki. Szerinte az élelmiszerárak inflációja mindenhol nagyobb, mint az átlagos, a magyar termékeknél tapasztalt kiugró mértékű áremelkedést pedig azzal magyarázta, hogy az azokhoz szükséges alapanyagok egy jelentős részét importálja az ország. Az is felfelé hajtja az árakat, hogy a magyar élelmiszer-gazdaság termelékenysége lényegesen gyengébb, mint az európaié.

Parragh interjúja után szerdán közleményt adott ki a Győrffy Balázs fideszes országgyűlési képviselő által vezetett Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Ebben arról írnak, hogy „a magyar piaci pozíciók megmaradását az árstop mihamarabbi kivezetése segítheti”. A NAK szerint az árstopok hozzájárulnak az import előretöréséhez, ez viszont ellentétes a magyar fogyasztói, valamint nemzetgazdasági érdekkel is.

Hirdetés

„Sajnálatos tendencia, hogy a kereskedelmi szereplők – az ársapka okozta veszteségek kompenzálására hivatkozva – azokban a szegmensekben is jelentősen növelték az import termékek behozatalát, ahol az elmúlt években komoly piaci pozíciót szereztek a magyar előállítók, termékek (pl. tejtermékek, húsáruk stb.). Ezt a kedvezőtlen folyamatot mihamarabb meg kell állítani” – írták.

A gáz 98, a sajt 83, a kenyér 81 százalékkal drágább, mint egy éve – 140 termék árain mutatjuk, hogyan száguld az infláció

1996 eleje óta nem látott szinten jár az infláció, ráadásul mivel a legdurvábban dráguló áruk között van szinte minden élelmiszer és a rezsi legtöbb összetevője, lehetetlen elmenekülni a drágulás elől. 24,5 százalékosra nőtt az infláció 2022 decemberében – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Vannak azonban termékek, amelyek ennél az átlagnál is sokkal durvább áremelkedést produkáltak.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20230118_arstop_kormany_parragh_targyalas#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az árstop miatt abból is hiány van, amire senki nem gondolna

Az árstop miatt abból is hiány van, amire senki nem gondolna

Tavaly július óta drasztikusan megugrott a fagyasztóládák és fagyasztószekrények iránti kereslet Magyarországon. A jelenségről az …