2022. november 28., hétfőMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
2022.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Az arab országoknak 3500 milliárd dollár bevételt hoz az energiaválság a következő öt évben

Hirdetés

Az arab országoknak 3500 milliárd dollár bevételt hoz az energiaválság a következő öt évben

Idén a G20 államok közül Szaúd-Arábia gazdasága növekszik a legjobban: várhatóan 7,6 százalékkal. Katarban hamarosan kezdődik a futball világbajnokság, melyre az emírség több milliárd dollárt költött.

Két példa arra, hogy az energiaválság másik oldalán miért töretlen az optimizmus, pedig a pandémia idején magukba roskadtak a kőolajat és földgázt exportáló országok. Kasszájuk már most is tele, dollár százmilliárdok lapulnak a nagy állami alapokban:

  • Abu Dhabi 829 milliárd
  • Kuvait 769 milliárd
  • Szaúd-Arábia 620 milliárd
  • Katar 445milliárd

Németország éves költségvetése 561 milliárd dollár volt tavaly – írja összehasonlításképp a Der Spiegel.

Hirdetés

Jön a hidrogén

Ma még kőolajból és földgázból gazdagodnak ezek az országok, de már gondolnak a jövőre. Ez pedig a hidrogén, a megújuló energia, amely nemigen szennyezi a környezetet. A sivatag tökéletes helyszín a hidrogén előállításhoz. A jövőben Szaúd-Arábia és az Emirátusok több hidrogént exportálhatnak mint kőolajat. A cél: Európa, ezen belül főként Németország.

Az európai vezetők tisztában vannak ezzel, és ezért egymásnak adják a kilincset ezekben az országokban azóta, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, és ezzel felerősítette az energiaválságot. Csakhogy a legtöbb nyugati vezetőt kikosarazták, élükön Joe Biden amerikai elnökkel, aki pórul járt Szaúd-Arábiában, ahol nem teljesítették kérését az olajexport növelésére. A szaúdi trónörökös ugyanis a kínaiakkal és az oroszokkal paktál.

A németek sem járnak jól: az Uniper, Németország legnagyobb gázkereskedője, melyet az állam 40 milliárd euróval mentett meg a csődtől, az oroszok helyett az Arab öbölben keresi a megoldást. Az Uniper főnök a helyszínre utazott, hogy cseppfolyósított földgázt szerezzen, mert novemberben Wilmhelshavenben megnyílik a cseppfolyósított földgázterminál. A baj az, hogy a földgáz nagyrészét már hosszútávú szerződésekkel lekötötte Japán, Dél-Korea és Kína. Így nem csoda, ha a német kancellár látogatása Abu Dhabiban egyetlenegy cseppfolyósított földgáz szállítmányt eredményezett Németország számára.

Abu Dhabiban meg is mondták a német kancellárnak, hogy hosszútávú szerződést akarnak. Az pedig drága, mert a fejlesztésnek fenntarthatónak kell lennie.

Az Emirátusok környezetvédelmi minisztere félig német, az egyetemet Aachenben végezte el és arra figyelmeztette Scholz kancellárt, hogy nagyon sok ország kopogtat most nálunk hasonló ügyben.

Németország 2045-re szeretné elérni a karbonsemlegességet, amihez a hidrogén döntő fontosságú lehet. Minden évben 100 terrawatt óra hidrogénra lesz szüksége Németországnak 2030-tól kezdve. Ezért utazott Habeck alkancellár az Emirátusokba: “Óriási mennyiségű energia jön itt az égből” – lelkesedett a zöld politikus, aki azt is tudja, hogy a napenergia a sivatagban nagyon olcsó: egy kilowattóra mindössze 1,34 cent!

A Siemens építette meg a világ jelenleg működő legnagyobb napelemparkját Dubajban. A Siemens igazgatója szerint remek lehetőségek vannak a hosszútávú energiaszerződésekre az Arab öböl államaival. “Az európaiak számára ez nagy lehetőség. Az itteniek sokra értékelik a hosszútávú szerződéseket” – mondta a Der Spiegelnek Dietmar Siersdorfer Siemens igazgató.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20221115_Az_arab_orszagoknak_3500_milliard_dollar_bevetelt_hoz_az_energiavalsag_a_kovetkezo_ot_evben#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Még nincs vége a drágulásnak az Európai Központi Bank szerint

Még nincs vége a drágulásnak az Európai Központi Bank szerint

Az Európai Központi Bank (EKB) tovább emeli a kamatokat annak ellenére is, hogy lassul az …