2021. január 24., vasárnapMa Timót napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.01.24. Timót Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Az angol beteg a mutálódó vírust nyögi

Hirdetés

Az angol beteg a mutálódó vírust nyögi

Anglia gyakorlatilag zárva tart az aggasztó módon terjedő mutáns koronavírus miatt. Mit jelent ez pontosan? Erre keressük a választ.

A vírusok, különösen a koronavírushoz hasonló, ú.n. RNS vírusok, mint például az influenza vírusa is, mutálódnak. Ez alatt jelen esetben azt értjük, hogy genetikai szerkezetük folyamatosan változik, ami az általuk kódolt aminosavak, illetve fehérjék változásához is vezethet. Ebben semmi meglepő, vagy rendkívüli nincsen, de néhány esetben mégis érdemes, sőt kell is vele foglalkozni.

Mutáns vírusok rendszeresen keletkeznek, de nem feltétlenül terjednek el.

Hirdetés

Ehhez az kell, hogy a létrejött mutáns valamiben többet tudjon elődjeinél. Erről van szó az angliai variáns esetében is, amely hatékonyabban tud kötődni az emberi légutak sejtjeihez, és gyorsabban is szaporodik elődjénél. Ennél is nagyobb lehet a baj, ha esetleg olyan mutáns alakul ki, ami képes a korábbi fertőzés vagy védőoltás során megszerzett immunitás kikerülésére.

Erre utaló jelek is vannak már, mivel sorra érkeznek a jelentések olyan betegekről, akik annak ellenére fertőződtek újra, hogy egyszer már átestek a betegségen. Ennek persze más oka is lehet, például elégtelen immunválasz, de mutáns, a megszerzett immunitást kikerülni képes vírus is okozhat ilyet. A jövőben sajnos ilyenekre is számíthatunk.

A jelenleg ismert mutációk nem okoznak súlyosabb lefolyást, de itt a jelenlegen van a hangsúly. 

Az új típusú koronavírus tüskefehérjéje, melynek segítségével képes az emberi légutak sejtjeihez kötődni, eddig legalább 6 mutáción ment keresztül, ahogyan azt Angliában látjuk. A valóságban feltehetően sokkal többön, a tekintélyes amerikai szaklap, a Science cikke szerint akár havonta jelenhet meg újabb mutáció, de ennyiről mindenesetre már biztosan tudunk.

Mentők egy londoni kórház előtt 2020. december 30-án.

Mentők egy londoni kórház előtt 2020. december 30-án.

Fotó: Tayfun Salci / Anadolu Agency / Getty Images Hungary

A jelenlegi védőoltások közül a már nálunk is elérhető Pfizer, illetve ezen kívül a Moderna, az AstraZeneca, a Janssen, és az orosz Gamaleya (Szputnyik) oltóanyag fejlesztései mind a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/01/05/mutalodik_a_koronavirus_-_az_angol_beteg/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Már csaknem harmincmilliárd forintot ítéltek meg a vállalkozások beindításához

Már csaknem harmincmilliárd forintot ítéltek meg a vállalkozások beindításához

Már több mint nyolcezren igényeltek tőketámogatást az Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése nevet viselő …