2020. szeptember 19., szombatMa Vilhelmina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.19. Vilhelmina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Az amerikai álom nem pite – Nicola Teslától Elon Muskig

Az amerikai álom nem pite – Nicola Teslától Elon Muskig

Az utóbbi években inkább csak az amerikai bevándorlási hivatal (ICE: Immigration and Customs Enforcement) botrányairól hallunk, amely esetenként a bevándorló szülőket szétválasztja gyermekeiktől, a folyamatos emberi jogi kifogásokkal mit sem törődve. Ez a gyakorlat két éve kezdődött, de a Covid-járvány idején felerősödött, és a szigorú karanténszabályok nemegyszer bizonyítottan mentális traumát okoztak az érintett családtagokban. Ennek fényében felmerül a kérdés: 

Életben van még az amerikai álom? Megéri még Amerikába bevándorolni?

Ezt vizsgáljuk most meg két bevándorló példáján át, akik bár nem egy időben éltek, mégis sok minden összeköti őket.

Nikola Tesla

Az amerikai álom legendája nagyrészt az olyan bevándorlóknak köszönhető, mint az 1856-ban, az Osztrák–Magyar Monarchia, a mai Horvátország területén született Nikola Tesla. Kiemelkedő képességei már fiatalkorában nyilvánvalók voltak, tudott például fejben integrálszámításokat végezni, amit tanárai egyszerűen nem akartak elhinni neki, és csalónak tartották.

Tesla 1874-ben elköltözött szülővárosából, hogy elkerülje a Monarchiában kötelező katonai szolgálatot. Hősünk egy időben Budapesten is dolgozott, a Puskás Tivadar-féle telefonközpontban, majd később Puskás segítségével a párizsi Edison Központban kapott munkát. Tesla itt már úgy látta, hogy Európában korlátozottak a lehetőségek számára, ezért 1884-ben kivándorolt Amerikába, hogy az akkor már elismert feltalálóval, magával Edisonnal dolgozhasson.

Közös munkájuk viszonylag rövid ideig tartott, mert Edison nem fizette ki Teslának a sikeres újításaiért beígért 50 000 dolláros jutalmát (mai értéken 12 millió dollárt) arra hivatkozva, hogy csak viccelt, amikor ekkora összeget ajánlott fel. Innen származik Edison híres mondata: „Tesla, te nem ismered az amerikai humort!” Innentől Tesla a saját útját járta, elképesztő tudományos és viszonylagos anyagi sikerekkel kisérve. Több saját céget alapított, köztük a Nikola Tesla Companyt, és szinte megszámlálhatatlanul sok szabadalmat jegyzett be, amelyek közül a legismertebb talán a Tesla-tekercs lett.

Nikola Tesla coloradói laborjában 1899-ben

Nikola Tesla coloradói laborjában 1899-ben

Fotó: Stefano Bianchetti / Getty Images Hungary

Az amerikai állampolgárságot 35 éves korában nyerte el, halála után pedig az SI 1960-ban Tesláról nevezte el az elektromos indukció mértékegységét. Magánéletében kortársai antiszociális, de mégis hihetetlenül színes egyéniségnek irták le, aki szinte sosem aludt, és nyolc nyelven – köztük magyarul – beszélt folyékonyan.

Elon Musk, a modern kori Tesla

Az, hogy az amerikai álom még ma is életben van, nagyrészt egy másik bevándorlónak, a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/09/06/az_amerikai_alom_nem_pite_-_nicola_teslatol_elon_muskig/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A vásárlások értékének negyede Budapesthez kötődik

A vásárlások értékének negyede Budapesthez kötődik

A kiskereskedelmi árak átlagosan 2,9 százalékkal emelkedtek 2019-ben. A kiskereskedelmi üzletek forgalma 6,2 százalékkal nőtt Magyarországon, az …