2024. március 2., szombatMa Lujza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 364,00 Ft | CHF: 411,00 Ft
2024.03.02. Lujza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 364,00 Ft | CHF: 411,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Az albérletnél is több hasznot hozhat, de a munka is több vele

Hirdetés

Az albérletnél is több hasznot hozhat, de a munka is több vele

Vegyes képet festett az Indexnek a hazai airbnb-piacról a budapesti belvárosi ingatlanpiacra specializálódott Central Home. Bár pontos statisztika nem áll rendelkezésre, a rövid távú lakáskiadások jelentős forgalmat bonyolítanak le – tette hozzá az ingatlaniroda.

A külföldiek mellett a magyarok is szívesen veszik igénybe ezeket a lehetőségeket, egyre gyakrabban választanak szálloda helyett kiadó lakást, házat vagy akár nyaralót belföldi utazások alkalmával.

Hirdetés

Bár a Central Home adatbázisában nincs arról információ, hogy a magyar airbnb-árak nemzetközi összehasonlításban hol helyezkednek el, az iroda meglátása szerint „versenyképes a hazai árképzés”.

Büntetik a szabálytalanságokat

Lakásokat „airbnb-ztetni” nem hasraütésszerű folyamat. Egy ingatlantulajdonosnak meg kell felelnie a vonatkozó jogszabályoknak, a rövid távú lakáskiadást többek között például adófizetési kötelezettség terheli.

„Az airbnb-szabályozás területi szinten változik. A belvárosban például az egyes kerületek eltérő szabályokat határoznak meg a lakások kiadhatóságára vonatkozóan. Az V. kerületben, Belváros-Lipótvárosban egy épületnek maximum az 5 százaléka üzemeltethető lakáshotelként. Erről a kerületi közgyűlésen szavaznak, majd a kérelmek regisztrálása után ezt figyelembe véve döntenek arról, hogy kiadható-e egy lakás, vagy tiltják a rövid távú bérbeadást” – vázolta Ben-Ezra Orran, a Central Home vezetője.

Terézváros önkormányzata két hete adott tájékoztatást arról, hogy „beindult a kerület airbnb-kommandója”. Az ellenőrző csapat nyolc, szálláskiadó portálon hirdetett lakást ellenőrzött, ezekből öt üzemelt illegálisan, úgynevezett NTAK-szám (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ-szám) nélkül. A tulajdonosok ellen azonnali hatósági eljárás indult, a polgármesteri hivatal tájékoztatta a társhatóságokat a ,,fekete” működtetésről, így a szálláskiadók több helyről is számíthatnak a bírságra.

A Central Home is tapasztalt az utóbbi időben szabálytalanságokat értékesítői hálózatában, „nemcsak a VI. kerületben, de máshol is”. „Vannak olyan esetek, amikor ingatlanokat tartósan hirdetnek airbnb-ként kivehető szállásként, holott az üzemeltetésre nincs […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/08/25/airbnb-lakaskiadas-berbeadas-rovid-tavu-lakaskiadas-central-home-ingatlan-ingatlanpiac/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Milliókra perli egy nő Paul McCartney lányát egy baleset miatt

A 31 éves Chloe Mickelborough azt állítja, hogy a Stella McCartney olaszországi bemutatótermében történt esése következtében …