2024. június 22., szombatMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Az AfD balhés EP-képviselőjének munkatársánál tartott házkutatást a belga rendőrség

Hirdetés

Az AfD balhés EP-képviselőjének munkatársánál tartott házkutatást a belga rendőrség

A belga rendőrség szerdán házkutatást tartott egy európai parlamenti képviselő asszisztensének irodájában és brüsszeli otthonában, a feltételezett orosz beavatkozással kapcsolatos nyomozás részeként – közölte a belga ügyészség. Az ügyészek szerint a házkutatás annak a vizsgálatnak a része, amely mögött az a gyanú áll, az Európai Parlament egyes tagjait a Kreml lefizette, hogy az Európa Hangja hírportálon keresztül orosz propagandát népszerűsítsenek. “Vannak arra utaló jelek, hogy az Európai Parlament alkalmazottja jelentős szerepet játszott ebben” – közölték az ügyészek.

A csehországi bejegyzésű Európa Hangja hírportált az EU szankciókkal sújtotta. Az uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanács szerint ez a hírportál és közösségi fiókjai aktívan álhíreket közöltek Ukrajnáról, és hamis, Kreml-barát narratívákat terjesztettek.

“Amennyiben erre felkérik, az Európai Parlament teljes mértékben együttműködik a bűnüldöző hatóságokkal, hogy támogassa az igazságszolgáltatás munkáját, és ezt a jövőben is így fogja tenni. Munkatársaink ezzel összefüggésben biztosították az irodába való bejutást” – közölte a parlament szóvivője. Az EP ennél részletesebben nem kommentálta a folyamatban lévő nyomozást, de az ügy egyik ismerője szerint Maximilian Krah, az Alternatíva Németországért (AfD) párt képviselőjének munkatársáról van szó.

Hirdetés

Maximilian Krah esetében már korábban felvetődött a gyanú, hogy pénzt kapott a Kreml ügynökeitől, áprilisban pedig letartóztatták asszisztensét, Jian Guót, azzal a váddal, hogy kínai kém volt, illetve Németországban tartózkodó kínai ellenzékiek után kémkedett Peking megbízásából. Akkor Krah brüsszeli irodáját is átkutatták, mert őt tanúként kezelik az ügyben.

Krah maga egy hete lépett vissza az AfD listavezetői helyétől, miután a politikus mögül előbb saját pártja hátrált ki, majd a párttal megszakította a kapcsolatot a francia Nemzeti Tömörülés is. Az eset előzménye az, hogy a politikus az olasz La Repubblicának úgy nyilatkozott: „Soha nem fogom azt mondani, hogy minden ember, aki valaha SS-egyenruhát viselt, az automatikusan bűnöző lett volna.” 

Lemondott a német AfD EP-listavezetője, aki szerint az SS nem minden tagja volt bűnöző

A politikus mögül először a francia szélsőjobboldali partnerpárt, a Nemzeti Tömörülés, majd saját pártja hátrált ki.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240529_az-afd-balhes-ep-kepviselojenek-munkatarsanal-tartott-hazkutatast-a-belga-rendorseg#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vegyesen mozgott a forint pénteken

Vegyesen mozgott a forint pénteken a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon – írja az …