2022. május 25., szerdaMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 374,00 Ft
2022.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 374,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Átvették a magyar gyermekvédelmi törvényt, beszakadt a Disney-részvények árfolyama

Hirdetés

Átvették a magyar gyermekvédelmi törvényt, beszakadt a Disney-részvények árfolyama

2021. március 8-án 201,91 dollárt ért egy Disney-részvény, és a trend egyértelműen felfelé mutató volt. Tizennégy hónap elteltével a papír 113,55 dolláron áll. A zuhanás 43,8 százalékos. 

A Disney árfolyamának alakulása 2021 eleje óta

A Disney árfolyamának alakulása 2021 eleje óta

Fotó: TradingView

A floridai Lake Buena Vistában – Orlando város közelében – van a Walt Disney World, a világ leghíresebb témaparkja a Magic Kingdommal, a Mágikus Királysággal, benne Hamupipőke kastélyával, amely tavaly augusztusban ünnepelte a park fél évszázados évfordulóját. Most pedig – legalábbis pénzügyi értelemben – a vállalkozás romokban hever.

Hirdetés

A részvénytársaság az utóbbi hetekben a figyelem középpontjába került azok után, hogy nyíltan szembeszállt a floridai kongresszus által elfogadott és Ron DeSantis floridai republikánus kormányzó által aláírt törvénnyel, melynek lényege: az általános iskola harmadik évfolyamától lefelé tilos Florida államban bármiféle, a szexuális orientációval, illetve a nemi identitással kapcsolatos témát oktatni, szóba hozni a tanórákon, továbbá tilos ezekkel a kérdésekkel foglalkozni „olyan módon, ami nem a gyermek életkorának megfelelő, vagy a fejlődésére károsan hat”.

Az ember nem tud szabadulni a gyanútól, hogy a floridai honatyák a magyar „gyermekvédelmi törvényt” vették alapul, tekintették mintának, amikor megszövegezték és megszavazták a saját rendelkezésüket, hiszen annyira kísérteties a hasonlóság még a szóhasználatban is.

De itt még koránt sincs vége a történetnek, mondhatni, most jön a csattanó: április 21-én a floridai képviselőház elfogadott egy törvényt, amely megszünteti a Walt Disney cég különleges jogi státuszát az államon belül, amely döntésnek messzire ható adóügyi következményei vannak a társaságra nézve. A Disney az állam egyik legnagyobb, magántulajdonban lévő munkaadója hatvanezer alkalmazottal. A törvényjavaslatot időközben már alá is írta DeSantis kormányzó, és törvényerőre emelkedett. 

Mármost a Disney heves kultúrharcot folytat a floridai törvényhozással, mivel a társaság vezetői úgy érzik, a törvénynek nem is nagyon burkoltan LGBTQ-ellenes éle van. Igen ám, csakhogy mióta a Disney szembehelyezkedett a törvénnyel, további tíz százalékkal esett a részvények árfolyama, azaz a kultúrharc anyagi vesztesei maguk a társaság részvényesei, a befektetők. Főleg azok után, hogy megvonták a cég különleges adóügyi státusát, azaz a jövőben ugyanazok a szabályok érvényesek a Disney-re, mint a többi, mezei vállalkozásra. 

De mit is tesz a Disney? Karey Burke eljuttatott a cég alkalmazottaihoz egy videót, amelyben először is elmondta, hogy ő két queer (nemileg nehezen beskatulyázható) gyerek édesanyja, és a gyerekeitől tudja, hogy az ezredfordulón vagy az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/05/04/atvettek-a-magyar-gyermekvedelmi-torvenyt-beszakadt-a-disney-reszvenyek-arfolyama/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Csökkent a kőolaj ára

Csökkent a kőolaj ára

A kínai hatóságok által bejelentett gazdaságtámogató intézkedések, köztük a vállalatok adókedvezményei és az autóvásárlások adócsökkentése szakértők …