2023. szeptember 22., péntekMa Móric napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 400,00 Ft
2023.09.22. Móric Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 400,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Atomsztori: Gyurcsány kezdte, Lázár folytatta, most jön a lényeg

Atomsztori: Gyurcsány kezdte, Lázár folytatta, most jön a lényeg

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter volt a vendége kedden az Index Kibeszélő című műsorának. A tárcavezető Rónai Egonnal számos témát érintett, köztük a Roszatomot és a Paks II. beruházást is. A miniszter rögtön az elején emlékeztetett, több mint kilenc éve kötötték meg az oroszokkal a szerződést:

Mondtam is azoknak, akik korábban részt vettek ebben a munkában: emlékszem arra, hogy amikor Moszkvában jártunk és aláírtuk a szerződést, Patrik, a kisebbik fiam másnap született meg. Ő most járta ki a második osztályt az általános iskolában…

A tárcavezető hangsúlyozta: elhiszi, hogy nagyon bonyolult egy nukleáris erőmű megépítése – sőt már látja is, mert egy éve felel érte –, ugyanakkor az, hogy ennyi idő után még mindig nem lehetett elkezdeni az építkezést, szerinte „kicsit túlzás”. Így itt az ideje, hogy felgöngyölítsük ennek a hosszú tortúrának a sarokpontjait.

Új szempontok jöttek

Szijjártó Péternek nem volt teljesen igaza, hiszen nemhogy az általános iskola második osztályáig lehetett azóta eljutni, amióta az első lépés megtörtént a beruházással kapcsolatban, de már a gimnázium felén is túl lehet az, aki pont akkor született, amikor a tortúra a kezdetét vette. A történet ugyanis egészen 2007 júliusáig nyúlik vissza, amikor az MVM Csoport megkezdte az új atomerőművi blokkok megvalósításához szükséges tanulmányok kidolgozását. Számos nemzetközi példával össze lehetne hasonlítani a projektet, de talán a legjobb, hogy a Gazprom székháza, a Lahta Centr megépítése 2012. október 30-án kezdődött, a 2019-es átadást követően pedig Oroszország és egyben Európa legmagasabb épülete lett.

2007 után MAJDNEM KÉT ÉV kellett AHHOZ, HOGY AZ ORSZÁGGYŰLÉS SZAVAZZON, 330 IGEN, 6 NEM ÉS 10 TARTÓZKODÁS MELLETT ELFOGADTA  A PROJEKTET.

Ugyanakkor ez még csak ahhoz járult hozzá, hogy az előkészületek megkezdődjenek, a munkaterv egész pontosan 2009. június 8-án, Lévai-projekt néven kezdődött. Itt még a kanyarban sem volt az Orbán-kormány. Érdekesség: szinte azonnal elkezdte járni az országot az a kamion, amelynek az volt a feladata, hogy az atomenergia fontosságát hirdesse – azóta már nem járja a köröket, drámai hosszúságú túra lett volna.

Aztán jött a kormányváltás, 2011 végére a második Orbán-kormánynak köszönhetően megszületett a Nemzeti Energiastratégia, amely már deklarálta, hogy az atomenergiára szükség van, ez az ország energiabiztonságának feltétele. Majd 2012 májusában létrehozták az MVM Paks II. projekttársaságot.

2014. JANUÁR 14-ÉN VLAGYIMIR PUTYIN ÉS ORBÁN VIKTOR ALÁÍRTa A SZERZŐDÉST A KÉT ÚJ PAKSI BLOKK ÉPÍTÉSÉRŐL.

Akkor erről az Index úgy számolt be, hogy az építkezés 2015-ben megindulhat, és az első új paksi blokk 2023-ban már működhet is. „Olyan komoly dokumentumokat írunk alá, amelyek fontos lépést jelentenek a két ország együttműködésének fejlesztésében” – idézte a TASZSZ Vlagyimir Putyint, még a magyar kormányfővel folytatott találkozása előtt. Aztán ezek a komoly dokumentumok rengeteg vezető kezét megperzselték.

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin 2014. január 14-én

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin 2014. január 14-én

Fotó: Yuri Kochetkov / AFP

Ezt követően az új blokkokról szóló terveket a magyar kormány megküldte Brüsszelnek, amely nem emelt vétót, s Lázár János, akkor még Miniszterelnökséget vezető államtitkár Budapesten 10-12 milliárd eurós, Oroszországtól származó államközi hitelről beszélt, amelynek futamideje 30 év lett volna. Lázár akkor azt mondta, a beruházás költségének 80 százaléka származik az Oroszországgal kötött pénzügyi megállapodásból, a fennmaradó 20 százalék pedig önerő lesz. Az Országgyűlés 256 igen, 29 nem és 2 tartózkodás mellett elfogadta a szerződést, nagyjából egy hónappal később a hitelmegállapodást is aláírták.

Jöttek-mentek a vezetők

Dunát, de akár Volgát is lehetne rekeszteni a beruházásért felelős vezetők lajstromával. Talán érdemes 2014 júliusával kezdeni, ugyanis akkor nevezték ki Aszódi Attilát a projektért felelős felelős kormánybiztosnak (2019. januárjában mentették fel). Majd egy hónapon belül a társaság közvetlen tulajdonosa a magyar állam lett, és a Miniszterelnökség alá került a projekt – a tárca élén akkor Lázár János állt, 2012-től 2014-ig vezető államtitkárként, később miniszterként. Azonnal jött is egy fordulópont:

2014. DECEMBER 9-ÉN ALÁÍRTÁK A MEGVALÓSÍTÁSI MEGÁLLAPODÁSOKAT.

Kezdetét vették a közmeghallgatások, a lakossági fórumok (összesen 41 településen), illetve a környezetvédelmi engedélyezési folyamatok. 2016 októberében – tehát nagyjából két évvel később – a Paks II. projekttársaság benyújtotta telephelyengedély-kérelmét. November közepén újabb jóváhagyás érkezett Brüsszeltől, amelyben kimondták, hogy a kormányközi megállapodás az uniós közbeszerzési előírásoknak megfelelően zajlott le – tehát bárki, aki a napjainkban ezt megkérdőjelezi, az Európai Bizottsággal szemben foglal állást.

Így minden akadály elhárult, 2017 márciusában az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) kiadta a Paks II. projekttársaságnak a telephelyengedélyt.

SÜLI JÁNOS, AZ ATOMERŐMŰ KÉT ÚJ BLOKKJÁNAK TERVEZÉSÉÉRT, MEGÉPÍTÉSÉÉRT ÉS ÜZEMBE HELYEZÉSÉÉRT FELELŐS TÁRCA NÉLKÜLI MINISZTER 2017. MÁJUS 2-ÁN LETETTE MINISZTERI ESKÜJÉT.

Az eskü alatt az akkor még LMP-s Szél Bernadett egy hatalmas plakátot is átadott neki, amelyen az alábbi szerepelt: „Megállapodás a paksi beruházás felbontásáról” (Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin között – a szerk.). Innentől Süli János felelt a két új paksi blokkhoz kapcsolódó térségfejlesztés összehangolásáért és az atomenergia-ipar feladatainak összehangolásáért is.

Ezt követően 2018. február 27-ig kellett arra várni, hogy a Paks II. hivatalosan átadja a munkaterületet a fővállalkozónak, a Roszatom konszernhez tartozó ASE Engineering Company számára, az első felvonulási létesítmények megépítéséhez. Majd 2019. június 20-án – nem elírás, több mint egy évvel később – kezdetét vette a Paks II. Atomerőmű területén az első felvonulási épületek kivitelezése. Előtte két nappal Orbán Viktor <a href="https://index.hu/belfold/2019/06/17/orban_paks2_nelkul_nem_lehetnek_klimavedelmi_celjaink/" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/06/07/szijjarto-peter-kibeszelo-interju-exkluziv-roszatom-paks-paksi-bovites-paksi-atomeromu/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Majdnem agyonverték őket Alsózsolcán, most válaszokat akarnak adni

Majdnem agyonverték őket Alsózsolcán, most válaszokat akarnak adni

„Mi, az Andrada tulajdonosai és vezetése, teljes mértékben értjük és komolyan vesszük az akkumulátor-újrahasznosítási technológiák keltette …