2023. június 6., keddMa Norbert napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 345,00 Ft | CHF: 379,00 Ft
2023.06.06. Norbert Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 345,00 Ft | CHF: 379,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Árhegyek és ársapkák között – kifürkészhetetlen a húsipar jövője

Hirdetés

Árhegyek és ársapkák között – kifürkészhetetlen a húsipar jövője

A magyar húsipar jelenlegi gazdasági helyzete volt a téma a Húsiparosok Országos Szövetségének csütörtöki sajtótájékoztatóján. 2022-ben az élelmiszeripar növekedése némileg meghaladta az ipar egészének átlagát, ami nem szokványos, de részünkről örömteli hír – mondta a szövetség elnöke. Az élelmiszeripar termelésének volumene 6,6, míg az iparé 5,6 százalékkal emelkedett. Éder Tamás hozzátette: a növekedés inkább az év első felének köszönhető, ami ellensúlyozta a második hat hónapban tapasztalható visszaesést.

A húsipari alágazatok teljesítménye eltérő irányba mutatott tavaly. A vágást és a tőkehúst előállító húsfeldolgozás és -tartósítás ágazat teljesítménye 3,2 százalékkal, míg a húskészítményeké 9,6 százalékkal csökkent.

Az év második felében esett el a belföldi értékesítés

Az élelmiszeripar belföldi értékesítése kismértékben növekedett. Tavaly az élelmiszeripar belföldi értékesítés volumenindexe mindössze 1,2 százalékkal növekedett. A második félévben ugyanakkor már jól látszik a visszaesés, ebben az időszakban 3,3 százalékos csökkenést mutatott a belföldi értékesítés, míg az ipar egésze esetében 1 százalék körül alakult a második félévi visszaesés.

Hirdetés

A húsfeldolgozás és -tartósítás ágazat belföldi értékesítése gyakorlatilag stagnált (+0,3 százalék), míg a húskészítménygyártás ágazat 4,3 százalékkal növelte a belföldi értékesítését. A második félévben azonban mindkét ágazat esetében csökkenés mutatkozott 4,8, valamint 0,7 százalékkal.

Az export dobott mentőövet

Éder Tamás rámutatott:

nehéz időszakban az export menti meg az ágazatot, és ez tavaly sem volt másként.

Az élelmiszeripar exportvolumene több mint 10 százalékkal nőtt az előző évben, ráadásul itt a második félévben is fennmaradt a növekedés (+6,6 százalék).

Ugyanakkor az export teljesítménye vegyes képet fest. A húsfeldolgozás és -tartósítás ágazat exportteljesítménye 10,5 százalékkal csökkent. A készítménygyártás exportvolumene ugyanakkor 12,1 százalékkal növekedett. Míg utóbbi a második félévben is növekedni tudott (+5,6 százalék), addig előbbi exportteljesítménye 15,5 százalékkal csökkent ebben az időszakban.

A húsipar külkereskedelmi mérlege egyensúlyközeli állapotot mutat. A magyar élősertés-export némileg növekedett, míg az import csökkent. Ugyanakkor a sertéshúsexport gyakorlatilag stagnált (159 ezer tonna), míg az import növekedett (161 ezer tonna – 13 százalék). Értékben mind az élősertés-export, mind az import is növekedni tudott. A sertéshúsexport több mint 20 milliárd forinttal nagyobb volt, mint az import. Mennyiségben 30 ezer tonna körüli deficitet – elsősorban az élősertés-forgalom miatt –, értékben egyensúlyt mutatott a sertéshús-külkereskedelmi mérleg 2022-ben.

Nem jó értelemben vett történelmi csúcsok

Az élősertés-ár növekedése 2022 februárjától gyorsult fel. Tavaly a magyar élő sertés piacra meghatározó hatással bíró német jegyzés 1,2 euró/kilogramm (hasított sertés) szintről 2 euró/kg-ra emelkedett (60 százalék). 2023-ban a német jegyzés elérte a 2,33 euró/kg-os történelmi szintet. Ez több mint 90 százalékos sertésár-növekedést jelent kicsit több mint egy év alatt.

Ennek hatására itthon történelmi csúcsra emelkedett az élő sertés ára. A hazai piacon a sertés ára a kilogrammonkénti 440 forintról az év végére 850 Ft/kg szintre emelkedett. Ez szintén több mint 90 százalékos növekedés. Az elmúlt hetekben az emelkedés tovább tartott,

az ár megközelítette a 880 Ft/kilogrammos szintet, vagyis alig több mint egy év alatt gyakorlatilag megduplázódott az élő sertés ára Magyarországon.

A sertéshús árában történő növekedés kissé lemaradva futott az általános élelmiszerár-emelkedés után, csak a tavalyi második negyedévében kezdett el beindulni. A sertéshúsok és húskészítmények árának növekedése az év végére közelítette meg az általános élelmiszer-infláció szintjét. Ugyanakkor az árnövekedés mértéke lényegesen elmarad a meghatározó önköltségtényezők növekedésének (élősertés-, energia-, gabonaárak, illetve munkabérek emelkedése) mértékétől.

Az áremelkedés húsvétkor is megérezzük. Éder Tamás szerint általánosságban a 40 százalékot is elérheti a húsvéti asztalra szánt húsféleségek árnövekedése az előző év azonos időszakához képest. A hússzövetség elnöke ugyanakkor felhívta a vásárlók figyelmét, hogy a nagyon olcsó termékek minősége hagyhat némi kívánnivalót maga után, érdemes tudatos vásárlói attitűdöt követni a húsvéti sonkaféleségek vásárlásakor is.

Jelentősen csökkent az állomány

A levágott sertések száma jelentősen csökkent itthon, csakúgy, mint a sertésállomány. Tavaly decemberben a sertéslétszám 2,56 milliós volt. Egy év alatt 168 ezer darabbal (6,2 százalékkal) csökkent. A kocalétszám is csökkent több mint 9 ezerrel (5,8 százalékkal), az állomány nagysága 147 ezer körül alakul.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/03/30/husipar-husagazat-sertesagazat-serteshus-elelmiszerarstop-husszovetseg-eder-tamas-nobilis-marton-sonka-husvet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Olyat lépett az Apple, amire a történetében még nem volt példa

Olyat lépett az Apple, amire a történetében még nem volt példa

Az Apple-részvény a délutáni kereskedésben 1,8 százalékkal emelkedett, és 184,36 dollárig jutott, amivel megdöntötte a …