2023. február 8., szerdaMa Aranka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
2023.02.08. Aranka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Arany, csokoládé, pezsgő – késve bár, de közzétette az ajándékok listáját az Európai Parlament elnöke

Hirdetés

Arany, csokoládé, pezsgő – késve bár, de közzétette az ajándékok listáját az Európai Parlament elnöke

„Ha egy elnöknek ajándékot adnak, az nem olyan, mintha a Parlament egyik tagja kapna valamit, mert azt magának a Parlamentnek szánják” – nyilatkozta Roberta Metsola a brüsszeli Politicónak.

„Nem lehet íratlan szabályok szerint működtetni egy rendszert. Az jó, hogy Roberta Metsola most közzétette az ajándékok jegyzékét, de a határidőt elmulasztotta, ez a rendszer megbukott” – foglalta össze véleményét a helyzetről a Transparency International unióval foglalkozó részlegének vezetője, aki korábban maga is tagja volt az Európai Parlamentnek. Michiel van Hulten arra célzott, hogy az Európai Parlament elnöke a 142 ajándékból 125-öt csak késve vallott be.

Nem elégedett az EP zöld frakciója sem, amelynek egyik frakcióvezetője független etikai testület felállítását követelte. Terry Reintke hangsúlyozta: „a transzparenciának mindenkire kell vonatkoznia, a parlament elnökére éppúgy, mint a képviselőkre.”

Hirdetés

Roberta Metsola Máltát képviseli az Európai Parlamentben, és a néppárti frakcióhoz tartozik.

Az ajándékok elfogadását az EP úgy szabályozza, hogy azokat be kell jelenteni az átadást követő hónap végéig. A parlament elnökével kapcsolatban nincs külön szabályozás, az eddigi elnökök nem is jelentették be az ajándékokat – sietett hangsúlyozni Roberta Metsola szóvivője.

Az ajándékok közül főként az arany feltűnő: ezek olyan országokból érkeztek mint Marokkó, az Egyesült Arab Emírségek vagy Bahrein. Ezek közül csak egyetlen, az Egyesült Arab Emírségek ajándéka értékesebb 150 eurónál.

Roberta Metsola parlamenti elnök 14 pontos átláthatósági programot terjesztett elő az év elején, amivel jelezni kívánta: levonták a következtetéseket abból, hogy az Európai Parlament volt alelnökét korrupción kapták, és több parlamenti képviselő is gyanúba keveredett. A média által Katar-gate-nek nevezett ügyben Pier Antonio Panzeri volt képviselő vádalkut kötött a hatóságokkal: vállalta, hogy mindent elmond Katar és Marokkó megvesztegetési ügyeiről cserébe az enyhébb börtönbüntetésért.

Az Európai Parlament etikai ügyeiben végső soron a parlament elnökének kell döntenie. Így az a furcsa helyzet állt elő, hogy Roberta Metsola asszonynak kell döntenie abban az ügyben is, hogy ő mint a parlament elnöke csak késve jelentette be azokat az ajándékokat, amelyeket azóta kapott, hogy 2022 januárjában az Európai Parlament elnöki székébe került – emeli ki a brüsszeli Politico.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20230119_roberta_metsola_ep_atlathatosag_ajandekok_katar_gate#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bajban az ingatlanpiac, nem állnak sorban a „vacakokért”

Bajban az ingatlanpiac, nem állnak sorban a „vacakokért”

Baj van az ingatlanpiacon „Észszerű gondolkodás ereszthet gyökeret az ingatlanpiacon 2023-ban” – az Index 2022-es …