2022. július 7., csütörtökMa Appolónia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.07. Appolónia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Amerikai cégek, amelyek már nem is annyira amerikaiak

Hirdetés

Amerikai cégek, amelyek már nem is annyira amerikaiak

A Novelodge készített összeállítást azokról az Egyesült Államokban alapított cégekről, amelyekben a legfontosabb döntéseket már nem Amerikában hozzák meg. Rengeteg társaság van, amely már lényegében külföldi kézbe került, mégis amerikainak tekintjük. Vannak olyan vállalatok is, amelyek még az Egyesült Államokban lévő tulajdonosoknak felelnek, de már szinte alig gyártanak ott valamit. 

A listán sok meglepő szereplő is van, és látszik, hogy sok nagy márkát már bekebeleztek a kínaiak.

General Electric

Az 1892-ben alapított General Electric több évtizedig exponenciális ütemben tudott növekedni. Ma már sok iparágban meghatározó szereplő az egészségügytől a légi közlekedésen és a kockázati tőkebefektetési iparágon át a világítástechnikáig. A legyártott termékeken továbbra is megtalálható a „Made in America” felirat, de igazság szerint a GE 2016 óta a Haier nevű kínai cég tulajdonában van, 5,4 milliárd dollárért vásárolták meg. Annak ellenére, hogy továbbra is gyárt termékeket az Egyesült Államokban is, a vállalatot érintő döntéseket Kínában hozzák meg.

AMC

A filmrajongóknak körülbelül egy évszázada nyújt felejthetetlen élményeket az AMC, sőt a világ legnagyobb mozilánca címet is kiérdemelte. Annak ellenére, hogy a kezdőbetűk az American Multi-Cinema kifejezést jelölik, 2012 és 2018 között a Dalian Wanda Group nevű kínai vállalat volt a mozihálózat többségi tulajdonosa. Ez az állapot 2018-ban annyiban változott, hogy a Silver Lake Partners is 600 millió dolláros részesedést vásárolt a cégben. Azonban továbbra is a kínai Wanda Group vállalat hozza meg az AMC-vel kapcsolatos döntéseket.

Hirdetés

Legendary Entertainment Group

Miután a kínai Dalian Wanda Group megvásárolta az AMC-t, és nagy sikert ért el a filmiparban, úgy döntött, hogy 2016-ban egy másik filmstúdiót is megkaparint. A kínai cég 3,5 milliárd dollárért vette meg a Legendary Entertainment Groupot. A Dalian Wanda arra a döntésre jutott, hogy a megszokott működésen nem változtatnak. Így egyáltalán nem meglepő, hogy a felvásárlás óta például olyan filmeket készítettek, mint a Jurassic World: Bukott birodalom, a Tűzgyűrű: Lázadás, a Kong: Koponyasziget, a Felhőkarcoló, a Godzilla vs. Kong és a Dűne!

Budweiser

Az emberek azt hihetnék, hogy a Budweiser amerikaibb már nem is lehetne. Ez meglehet, hogy a múltban igaz volt, de az az igazság, hogy ez már nem amerikai Missouriban alapított cég, és hiába van ott a sörösdobozok oldalán a „Made in Amerika” felirat. A Budweisert az InBev nevű belgiumi sörgyártó vette meg 52 milliárd dollárért. Az európai anyavállalat nem változtatott a Budweiser receptjén, így az amerikaiak szerint is pontosan olyan az íze, mint régen.

Burger King

Sok embernek az Egyesült Államok jut eszébe, amikor a Burger Kingre gondol. David Egerton és James McLamore Miamiban 1954-ben „Insta Burger King” néven nyitották meg első gyorséttermüket. Akkor még nem is sejtették, hogy később nemzetközi márka válik belőle. Egy évtizeddel később eladták a céget, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/06/18/amerikai-cegek-kulfoldrol-iranyitva/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A McDonald’s kivonult Oroszországból, helyette penészes, rovaros burgereket árulnak

A McDonald’s kivonult Oroszországból, helyette penészes, rovaros burgereket árulnak

A McDonald’s is azok közé a cégek közé tartozik, amely kivonult az orosz piacról, miután …