2022. május 17., keddMa Paszkál napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.17. Paszkál Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Amerikában van, ahol már megtérítik az abortuszra utazás költségét

Hirdetés

Amerikában van, ahol már megtérítik az abortuszra utazás költségét

Az Amerikai Egyesült Államokban egyre több vállalat téríti meg az abortuszok elvégzéséhez szükséges utazási költségeket a dolgozóinak. Már az Amazon is beállt a sorba, és azt állítja, hogy megtéríti az alkalmazottainak az ezzel kapcsolatos költségeket – írta meg a Marketwatch.

Fontos tudni, hogy az Amerikai Egyesült Államok több államában, például Texas és Oklahoma államban is az abortuszok elvégzését tiltó törvényt fogadtak el. Ezért több jelentős vállalat, mint például az Amazon, a Citigroup és a Yelp, felajánlotta az alkalmazottainak, hogy megtéríti az abortusz végrehajtásával kapcsolatos utazási költségeket.

Ez annak fényében különösen érdekes, hogy kiszivárgott egy szövetségi törvénytervezet, miszerint a Legfelsőbb Bíróság változtatni készül az abortusszal kapcsolatos jogi gyakorlaton. A tervük, hogy az abortusz eddigi legalizását lehetővé tevő, jogilag mérföldkőnek számító precedenst, az 1973-as Roe kontra Wade ügyet ezután nem lehetne felhasználni a törvénykezésben. Mivel az Amerikai Egyesült Államokban a Legfelsőbb Bíróság erősen konzervatív, így várhatóan a döntés nyáron meg is születik.

Hirdetés

Az USA 13 államában van jelenleg olyan szabály, hogy amennyiben a döntés megszületik, akkor ez alapján automatikusan tiltani is fogják az abortuszok elvégzését. Az amerikai elnök, Joe Biden a Legfelsőbb Bírósággal ellentétes véleményen van, és az abortuszjogok törvénybe iktatását ígéri. Kalifornia, Új-Mexikó és Michigan államok pedig szintén azt tervezik, hogy saját állami alkotmányukba írnák bele az abortuszhoz való jogot. A támogatók és az ellenzők között azonnal elkezdődött az adok-kapok, az indulatokat pedig már nehéz lenne tovább fokozni.

Ezután az is lehet, hogy majd másik államban sem végezhetik el az abortuszt azok a személyek, akiket valami arra kényszerít. Így aztán a vállalatok ezt finanszírozó tevékenységének sem maradna sok értelme. Jelenleg az Amazon, a Citigroup és a Yelp is téríti a költségeket, mutatjuk a részleteket.

Az Amazon közölte az alkalmazottaival, hogy kifizeti az összes, nem életveszélyes orvosi kezelés, ideértve az abortusz utazási költségeit. Az e-kereskedelmi óriásvállalat évente legfeljebb 4000 dollárt térít meg ilyen jogcímen. Az új juttatás január 1-jétől visszamenőleg hatályos, és akkor érvényes, ha az eljárás a munkavállaló otthonától számított 100 mérföldes körzeten belül nem elérhető.

A térítés az amerikai egyesült államokbeli alkalmazottak (beleértve a raktári és irodai dolgozókat), valamint a Premera vagy Aetna egészségügyi tervbe beiratkozott eltartottak számára érhető el.

A Citigroup még ennél is tovább ment: 2022 elejétől megtéríti az abortusz miatt külföldre kényszerült amerikai alkalmazottak utazási költségeit is. A bankóriás 65 000 amerikai alkalmazottja közül körülbelül 8500 dolgozik Texasban, ahol hat hét terhesség után már tilos elvégezni az abortuszt.

Az Egyesült Államok egyes államaiban a reproduktív egészségügyi törvények változásaira válaszul 2022-től utazási kedvezményeket biztosítunk, hogy megkönnyítsük a megfelelő erőforrásokhoz való hozzáférést

– jelentette be a cég áprilisban.

A Yelp egy tömeges értékelési platform, amely nemcsak az alkalmazottak, hanem az ő lányuk és feleségük utazási költségeit is […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/05/07/usa-amerikai-egyesult-allamok-abortusz-amazon-citigroup-yelp-lyft-uber-bumble-match/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szabálytalanság miatt bukott 50 millió forintot a Matolcsy Ádámhoz köthető cég

Szabálytalanság miatt bukott 50 millió forintot a Matolcsy Ádámhoz köthető cég

Mintegy 51 millió forinttal csökkentették a Balaton Bútor Kft. okos irodafejlesztést célzó uniós pályázatának támogatását – …