2022. december 7., szerdaMa Ambrus napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 394,00 Ft | CHF: 418,00 Ft
2022.12.07. Ambrus Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 394,00 Ft | CHF: 418,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Amerika beindult, meg akarja nyerni a háborút, de kíméletesen

Hirdetés

Amerika beindult, meg akarja nyerni a háborút, de kíméletesen

Leginkább az európai központú olajvállalatok és földgázkereskedők profitálnak a kialakult energiaválságból, nem az amerikai termelők – mutatott rá Brad Crabtree, az amerikai energiaügyi minisztérium helyettes államtitkára nemrégiben. Úgy fogalmazott, hogy „azok a vállalatok, amelyek hosszú távú szerződéseket kötnek az amerikai LNG-termelőkkel, felértékelik a jegyzéseket, és az európai piacon keresik ezt az árrést”. A BP, a Shell, a Glencore és a Vitol mind hosszú távú megállapodásokat kötött az amerikai LNG-termelőkkel – tette hozzá. 

A folyamatokból egyértelműen az látszik, hogy az orosz–ukrán háború idején került érdemben előtérbe az amerikai cseppfolyósított földgáz (lng).

Hirdetés

A fegyveres konfliktus miatt az Egyesült Államok a legnagyobb LNG-exportőrré nőtte ki magát. Ennek hátterében a nyugati szankciók állnak, amelyre válaszként Oroszország elzárta a gázcsapokat – ahogy ezt már a történelem során számtalanszor meglépte. Az Amerikai Energiainformációs Hivatal (EIA) számításai szerint az amerikai LNG-export mennyisége 2022 első felében 12 százalékkal nőtt az előző évihez képest, amely újra gázzá alakítva mintegy 57 milliárd köbmétert jelent. Ugyanakkor ez a mennyiség eltörpül a korábban szállított orosz gáz mennyiségtől, amely 150 milliárd köbméter volt éves szinten.

Az idei amerikai szállítások közel kétharmada Európába érkezett, szemben a 2021 egészére vonatkozó nagyjából egyharmaddal. Ha ezt a teljes európai beszerzéshez hasonlítjuk, akkor a Rystad Energy becslése szerint idén több mint 120 millió tonna LNG-t vásárol Európa, ez tavaly még 80 millió tonna volt. 

Joe Biden és az éghajlatváltozás

Joe Biden amerikai elnök az ENSZ COP27 klímakonferenciáján tartott beszédében azzal vádolta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy fegyverként használja az olajat és a gázt, ugyanakkor felhívta arra a figyelmet, hogy Moszkva ukrajnai háborúja nem hiúsíthatja meg az éghajlatváltozás elleni globális erőfeszítéseket. „Sürgősebb, mint valaha, hogy megkettőzzük éghajlatvédelmi vállalásainkat. Oroszország háborúja csak fokozza a sürgősségét annak, hogy a világ csökkentse a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét” – fogalmazott az amerikai elnök, majd hozzátette: minden országnak többet kell tennie, és fokoznia kell a klímavédelmi ambíciókat.

Ennek ellenére jól látszik a Rystad számításaiból, hogy van némi ellentmondás ebben, hiszen a Norvégiából származó vezetékes gáz esetében hordónként körülbelül 7 kilogramm szén-dioxid-terhelés keletkezik, az Európába importált cseppfolyósított földgáz esetében becsléseik szerint az átlag 70 fölött van. A Food & Water Action Europe szerint az amerikai 50 milliárd köbméteres […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/11/22/haboru-orosz-ukran-haboru-nyersanyagpiac-amerika-foldgaz-lng/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Már meg is jelent a Magyar Közlönyben, hogy eltörlik az üzemanyagár-stopot

Már meg is jelent a Magyar Közlönyben, hogy eltörlik az üzemanyagár-stopot

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója kedd este fél tizenegykor …