2023. február 6., hétfőMa Dóra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.02.06. Dóra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Akkugyárügy: a németek üdvözlik, nálunk ellenállásba ütközik

Hirdetés

Akkugyárügy: a németek üdvözlik, nálunk ellenállásba ütközik

Még tavaly ősszel jelentették be, hogy a globális akkumulátorpiac legnagyobb szereplőjének számító kínai CATL a tervek szerint egy 7,34 milliárd eurós (mintegy 3000 milliárd forintos) beruházást valósítana meg Debrecenben. Ezzel ez lenne Magyarország történetének legnagyobb beruházása. A tervek szerint 2025-re adnák át az üzemet, amelynek nagy sajtóvisszhangja volt az elmúlt időszakban az akkugyárügyi közmeghallgatáson tapasztalt heves indulatok miatt. 

Az LMP tavaly helyi népszavazást kezdeményezett a gyárral kapcsolatban, ugyanis a zöldpárt attól tartott, hogy annak jelentős vízfelhasználása felgyorsítja a város kiszáradását. A párt új szintre emelte ma az ellenállást, mivel bejelentették, hogy az ügyben országos népszavazást kezdeményeznek. 

Több jobboldali politikus és elemző szerint a baloldali pártok politikai haszonszerzés céljából támadják ezt a beruházást, amelyért egyébként óriási nemzetközi verseny van. 

Ezzel szemben Németországban a kormányon lévő baloldali, zöld–szocialista koalíció a lehető legnagyobb lelkesedéssel üdvözölte a CATL beruházását. A Contemporex Technology Thuringia GmbH, a CATL akkumulátorgyártó vállalat első Kínán kívüli gyára. Tavaly decemberben a türingiai üzemben a terveknek megfelelően megkezdődött a lítiumion akkumulátorcellák sorozatgyártása.

Hirdetés

A PROJEKT KAPCSÁN KÖRNYEZETI PROBLÉMA NEM MERÜLT FEL, SŐT KIFEJEZETTEN ZÖLD AKKUMULÁTORGYÁRKÉNT HIVATKOZNAK RÁ. 

A beruházással kapcsolatos engedélyeket Anja Siegesmund tartományi környezetvédelmi és energiaügyi miniszter (Zöldek) és Wolfgang Tiefensee (SPD) gazdasági miniszter adta át hivatalosan a vállalatnak tavaly áprilisban. Az átadáskor Anja Siegesmund hangsúlyozta, hogy az akkumulátorgyártás és az e-mobilitás már most sikeres. Olyan cégekre van szükség, amelyek elkötelezettek, és már a termelési szakaszban figyelembe veszik a fenntarthatóságot és az erőforrás-megtakarítást. A környezetvédelmi miniszter szorgalmazta az engedélyezés felgyorsítását, Wolfgang Tiefensee pedig azt nyilatkozta, hogy a CATL gyárépítése az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb ipari beruházása Türingiában, a projekt lendületet adhat egy akkumulátorvölgy (Battery Valley Thüringen) kialakításához. 

Heves indulatok a közmeghallgatáson

Bekiabálások és pfujolások zavarták meg január 9-én azt a lakossági közmeghallgatást Debrecenben, ahol a városba akkumulátorgyárat építő kínai CATL vállalat képviselőit hallgatták volna meg. 

A debreceni közmeghallgatás felszólalásai szerint úgy vélik: 

  • a természeti környezetben károkat okozna;
  • a gyár vízigénye nagyobb lesz, mint az egész városé;
  • az akkumulátorgyártás károsanyag-kibocsátással is jár, és attól tartanak a debreceniek, hogy az bekerül a környezetbe;
  • az akkumulátorgyár 9000 munkavállalót fog foglalkoztatni, azonban a városban nincs ennyi munkaerő, ezért jó eséllyel más nemzetiségű – román, kínai és egyéb – vendégmunkások érkeznének, aminek nem minden debreceni örül.

Január 20-án, péntek reggel érkezett a hír, hogy megkapta a katasztrófavédelmi engedélyt a kínai CATL cég által tervezett debreceni akkumulátorgyár, így elindítható a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem építési engedélyezési eljárása. Ez újra a felszínre hozta a debreceniek indulatait. Lincshangulatban telt a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/01/24/akkumulatorgyar-debrecen-god-catl-akkumulatorpiac/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hasztalan lehet Észak-Korea narancsfényű készpénzfertőtlenítő berendezése

Az észak-koreai kormány tavaly májusban országszerte elrendelte a gyógyszertáraknak, hogy vásárolják meg a bankjegyek fertőtlenítésére …