2022. január 19., szerdaMa Sára napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 342,00 Ft
2022.01.19. Sára Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 342,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Akár 120 ezer vállalkozásnak is segíthet a rezsicsökkentés

Hirdetés

Akár 120 ezer vállalkozásnak is segíthet a rezsicsökkentés

Miközben az áramárak a világ tőzsdéin továbbra is tempósan araszolnak fölfelé, a magyar energiakereskedők és a hazai kisvállalkozások is a Magyar Közlönnyel kelnek és fekszenek, várva, hogy végre érdemi részletek derüljenek ki a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által a november 18-i kormányinfón beharangozott kisvállalkozói rezsicsökkentésről. A villamosenergia csütörtöki napi ára például már 243 euró megawattóránként, a januárra szóló határidős ajánlat 240 euró, míg a 2022-re szóló éves ár 153 euró/Mwh Európában, a földgáz pedig csak tegnap hat százalékkal lett drágább a spotpiacon, elérve a 96 euró/Mwh-t. Vagyis a következő hónapokban sem várható érdemi változás a piacokon.

Az Index értesülései szerint csütörtökön megjelenik a vállalkozói rezsicsökkentés részletszabályait tartalmazó rendelet. 

Hirdetés

Akkor egyébként a miniszter mindössze annyit említett, hogy a kormány döntött arról, hogy a megfelezett iparűzési adó kedvezményre jogosult kisvállalkozások – 4 milliárd forint árbevételig/mérlegfőösszeig és legfeljebb 10 fős létszámig – beléphetnek az egyetemes szolgáltatási körbe, ami azt jelenti, hogy ők is a rezsicsökkentett árat fizetik. Azt azonban nem tette egyértelművé, hogy ez csak az áram, vagy a gázpiacra is vonatkozik-e majd. Utóbbi azért érdekes, mert az októberben kezdődött gázévre már leszerződtek a vállalkozások. 

Aztán ezt a kormányinfót követő első pénteki rádióinterjúban Orbán Viktor miniszterelnök azzal finomította, hogy a következő hét elején dönt a kormány a részletszabályokról. A kormányfő a rádióinterjúban úgy fogalmazott, arról döntenek majd, hogy a kisvállalkozásokat kimentsék „a magasabb rezsi súlya alól”, és ők is a lakossági olcsóbb árakat kapják – csakhogy a villamosenergia-törvény szerint a rezsicsökkentett ár csak a lakosságnak jár, az egyéb, egyetemesbe visszatérő szereplők ennél magasabb, de a piacinál kedvezőbb áron kaphatnak áramot.

A részletszabályokat azóta is tűkön ülve várják az érintett felek. Felsman Balázs, a Magyar Energiakereskedők Szövetsége elnöke úgy nyilatkozott az Indexnek, hogy eddig a kormányzat részéről nem érkezett sem egyeztetésre felkérés, sem szövegtervezet tagjaikhoz, a tervezett intézkedésről annyit tudnak, ami a kormányinfón elhangzott. Márpedig a kereskedők számára sem mindegy, hogy mekkora az intézkedéssel potenciálisan érintett vállalkozói kör, tekintve, hogy az ünnepek miatt szűk egy hónap van leszerződni a januártól induló új árampiaci évre. Egy rosszabbul célzott intézkedés akár több százmilliárdos

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/12/01/kkv-rezsicsokkentes-rendelet-parragh-laszlo-mkik-kormany/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Négy és félmilliónál is több utasa volt tavaly a budapesti repülőtérnek

Négy és félmilliónál is több utasa volt tavaly a budapesti repülőtérnek

Tavaly a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 4,6 millió utas és 183 ezer tonna légiáru fordult …