2021. szeptember 24., péntekMa Gellért napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.24. Gellért Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Akár 100 ezret is bukhatunk az ELMŰ-MVM szolgáltatóváltáson

Hirdetés

Akár 100 ezret is bukhatunk az ELMŰ-MVM szolgáltatóváltáson

Magyarországon mintegy 100 ezer háztartás használ napelemet. Mivel a napelemből érkező energiát be lehet táplálni az elektromos hálózatba, vagyis a „közösbe”, így őket is érinti a szolgáltatóváltás: miután az ELMŰ-ÉMÁSZ visszaadta villamosenergia-szolgáltatási engedélyét, 2021. augusztus 31-én mindenkinek lejár a vele kötött szerződése, és szeptember 1-jétől az új egyetemes szolgáltatót már MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-nek hívják.

A napelemes fogyasztók márciustól augusztusig termelik a legnagyobb mennyiségű energiát, a kevésbé napos hónapokban ezt a mennyiséget használják fel, és az éves szaldós elszámolás alkalmával (ha ilyen periódusban számolnak el a szolgáltatóval) kiderül, hogy többet termeltek-e, mint fogyasztottak, vagyis visszakapnak pénzt, vagy nekik kell fizetniük a többletfogyasztás miatt. Röviden ez a szaldós elszámolás lényege. A szolgáltatóváltás most sokaknál teljesen felborítja a rendet.

Egy olvasónk arról írt nekünk levelet, hogy mivel az ÉMÁSZ-nak augusztus 31-ig el kell számolnia a fogyasztóival, ő alaposan ráfarag, hisz a nyáron megtermelt többletenergiát nagyon alacsony áron fogja tudni visszaigényelni. Tavasszal, az éves elszámoláskor viszont ennek az árnak több mint dupláját kell kifizetnie kilowattonként, s ahogy írja,

a nagyobb rendszerrel rendelkező háztartások akár több 100 ezer forintot bukhatnak

Hirdetés

a váltás miatt. Ráadásul ő nem kérhet részletfizetést a tavaszi összeg rendezésekor, mert korábban az éves elszámolást választotta. Az ELMŰ-ÉMÁSZ ügyfélszolgálata a kérdéseire csak azt válaszolta hogy a „minisztérium ehhez hozzájárult, tehát jogosan járnak így el”, illetve, hogy tudják, vannak olyan háztartások, akiket ez esetleg hátrányosan érint.

„A villamosenergia-törvény alapján a napelemes rendszerek úgynevezett szaldó elszámolása lehet havi, féléves vagy éves. Az éves rendszert választóknak a szerződéskötéstől számított egy évre, majd onnan évente ugyanekkor jön az elszámolás.”

Azok, akiknek tavaszra esik az elszámolás, azok most kárt szenvednek, mert márciustól augusztusig sokkal többet termelnek, mint szeptembertől márciusig, az éves termelésük mintegy 70 százalékát ez az időszak adja ki, így az augusztus végi elszámolás miatt most ennek az időszaknak a különbözetét veszítik el

– bontja ki a helyzetet Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke.

Forintosítsuk a problémát! Az egyik fontos tudnivaló, hogy a napelemes fogyasztók éves díja a következőkből áll össze az ELMŰ tarifája szerint, normál árszabás esetében:

  • energia díj (13,17 forint)
  • rendszerhasználati díj (16,38 forint),
  • áfa (7,98 forint).

A másik, hogy ugyanazon a hatósági áron kapunk visszatérítést, ha a fogyasztásunknál többet termeltünk, mint amennyit nekünk kell fizetni, ha a termelésünknél többet fogyasztottunk.

Napelemek a Mátrai Erőmű Zrt. 16 megawattos naperőművében Visonta közelében, az átadás napján 2015. október 14-én

Napelemek a Mátrai Erőmű Zrt. 16 megawattos naperőművében Visonta közelében, az átadás napján 2015. október 14-én

Fotó: Komka Péter / MTI

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/08/22/akar-100-ezret-is-bukhatunk-az-elmu-mvm-szolgaltatovaltason/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az egyetemi alapítványhoz került a Grand Tokaj Zrt.

Az egyetemi alapítványhoz került a Grand Tokaj Zrt.

A Grand Tokaj Zrt. tulajdonjoga az államtól átkerült a Tokaj-Hegyalja Egyetem Alapítványhoz; a szombaton megnyíló …