2021. június 15., keddMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
2021.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Ahol a vendégeknél csak a dolgozók érzik jobban magukat

Hirdetés

Ahol a vendégeknél csak a dolgozók érzik jobban magukat

A kertben szorgosan gereblyéző kertész mutatja, hol tudjuk leparkolni gépkocsinkat, majd belépünk a lenyűgöző dizájnú, stílszerűen csokibarnára festett, üvegfalú manufaktúra látogatóközpontjába, ahol azonnal magára vonja a tekintetünket a pult, rajta sok-sok tábla, különböző színű papírba csomagolt csokoládéval, nyolcszögletű dobozkákba kiszerelt, rejtélyes csemegékkel.

Blaskovits Péter üzemvezetőtől – tanult mestersége cukrász, januárban múlt egy éve, hogy ő és kollégái megkapták ezt a fényűző helyiséget – már kapunk egy előzetes ismertetőt, belekóstolunk a pulton hívogató ínycsiklandó csodákba. Látványkonyha – ez az első gondolatom, és amikor betoppan házigazdánk, Mészáros Andrea, nem is nagyon tiltakozik az elnevezés ellen.

Mielőtt azonban szóba elegyednénk, pár szót váltunk az egyik csokikészítő munkással, Zoltánnal. „Áprilisban indult egy tanfolyam… Gondolkoznom kell egy kicsit… Édesipari termékgyártó tanfolyam – kezdi egy kicsit akadozva a nálam másfél fejjel magasabb fiatalember. – Tizenötödikén kimentünk Ausztriába, ott mindenki végigkóstolhatta az összes csokoládét.” Ezen a ponton megkérdezem Zoltánt, szereti-e a csokit. „Igen” – hangzik az erőteljes válasz.

Hirdetés

Kivéve az étcsokit, mert az túl keserű. Nagyon szeretem ezt a munkát, bár csokit csak ritkán eszünk, akkor, amikor a főnök megengedi

– itt Blaskovits úrra néz, aki beleegyezően bólint, és még el is mosolyodik. Majd Zoltán még hozzáteszi: „Egész jól megélek ebből, amit itt keresek.”


Zoltán


15

ZoltánGaléria: Juliette Binoche Szekszárdon(Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Már meg is érkezett Mészáros Andrea ügyvezető, akivel leülünk az egyik asztalhoz. Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem egyből a Csokoládé című elbűvölő film jut eszembe, s ahogy egyre jobban belemelegedünk a beszélgetésbe, szinte már várom, hogy Juliette Binoche betoppanjon a látogatóközpontba.

Igen, természetesen én is láttam a Csokoládét, nagy kedvencem, de mielőtt azt hinné, hogy a film inspirált engem a manufaktúra létrehozására, ki kell ábrándítanom

– mosolyodik el Andrea. „Lépésről lépésre haladtunk, nem tudok egyetlen meghatározó élményt említeni, ami felelős lenne a BeSweet beindításáért. Nekünk már régebb óta működik bent a város központjában egy éttermünk, az Ízlelő, ahol kizárólag megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatunk. És Budán, a Böszörményi úton is van egy éttermünk, a Hegyvidéki Ízlelő, amit ugyanezen az elven működtetünk, hasonló személyzettel. Amúgy én gyöngyösi vagyok, több vargabetűvel jutottam el Szekszárdra. Szóval, először a saját éttermünk részére kezdtünk el szörpöket, lekvárokat készíteni, szintén megváltozott munkaképességű alkalmazottakkal, és ezeknek a finomságoknak akkora sikere volt, annyira ízlett a vendégeknek, hogy továbbfejlesztettük a vállalkozást.”


Mészáros Andrea


15

Mészáros Andrea
Galéria: Juliette Binoche Szekszárdon(Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Az első és abszolút logikus kérdés: vajon miből táplálkozik ez az empátia, ez az érzékenység a nehéz sorsú emberek boldogulása iránt?

Nyilván az érzékenység, ha megvan, az embernek veleszületett tulajdonsága, de az is tény, hogy nagy kanyarokkal sodort idáig az élet

– magyarázza házigazdánk. „Egészen más pályán indultam el annak idején, a vendéglátóhely nyitásának gondolata még az egyetemi éveim alatt fogalmazódott meg bennem, amikor Hollandiában tanultam egy szemesztert. Ez a kilencvenes évek közepén történt, akkoriban a gyermekbántalmazással foglalkoztam. Egyszer azonban a tanárom meghívott egy étterembe, ahol csak fogyatékosok dolgoztak. Megdöbbentem, mert az egész olyan természetes volt…”

Andrea első szakmája – igen, tényleg jó nagy a vargabetű… – színpadi táncos volt.

Az első állandó szolgáltatásunk, amikor a gyermekbántalmazás témakörével foglalkoztam a szekszárdi rendőrségen, egy olyan szolgáltatás volt, ahová behozhatták a szülők a gyermeküket, amikor nagyon elfoglaltak voltak, és ott lerakhatták őket egy pár órára. Olyan volt, mint egy gyermekmegőrző. Külföldön, Hollandiában azt tapasztaltam, hogy a gyermekbántalmazás megelőzésének ez az egyik leghatékonyabb módja. Meglepett, hogy nagyon sok, fogyatékos gyermeket nevelő család élt ezzel a lehetőséggel, és engem akkor érintett meg az, hogy az ő terheik mennyire mások, mennyivel nagyobbak, mint az átlagos családokéi. 



15

Galéria: Juliette Binoche SzekszárdonFotó: Kaszás Tamás / Index

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/05/16/szekszard-andrea-besweet-kek-madar-alapitvany-csokimanufaktura/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Snackeket vontak ki a forgalomból

Visszahívtak a forgalomból egyes Eat Real snack terméket, miután a csomagoláson nem jelölt allergént, tejet …