2023. március 27., hétfőMa Hajnalka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.03.27. Hajnalka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Ahol a bandaháború, a rap és a pénzügyi technológia találkozik

Hirdetés

Ahol a bandaháború, a rap és a pénzügyi technológia találkozik

Londonról sok minden eszünkbe juthat: a piros telefonfülkék, a királyi őrök, a Tower Bridge, a Big Ben, de akár a bandaháborúk is. A brit fővárosban komoly problémát jelentenek az erőszakos bűncselekmények – a pandémia legnehezebb időszakától eltekintve évek óta nő ezek száma.

shutterstock 1444566107

Fotó: Shutterstock

Gyakori a postcode wars, azaz irányítószám-háború. A bűnbandák igyekeznek kisajátítani azt a körzetet, ahol kábítószerrel kereskednek, és egyéb illegális tevékenységeket folytatnak. A terület az aranytojást tojó tyúk. Megszerzése és védelme kulcsfontosságú, gyakran vérontással járó élet-halál harc árán is.

Hogyan kapcsolódnak a bandaháborúk a pénzügyi technológiához? Nos, ennek a kérdésnek a megválaszolásában a drill a kulcs.

Hirdetés

Zene pénzről, bűnről és fintechről

A drill a hiphop egyik műfaja, Chicagóban bontakozott ki, de Londonban született újjá. Az utcai zenei stílusok gyakran hátrányos szocioökonómiai helyzetű csoportok körében válnak népszerűvé, és innen lépnek a mainstreambe. Nem volt ez másképp a drill esetében sem.

A pörgős, nyers számok sorra szállították a bandahimnuszokat. Az előadók rendre saját sikereikkel és más bandákra mért csapásaikkal dicsekedtek. Néha már annyira magabiztosan, hogy a számok szövegei a bírósági tárgyalások bizonyítékai közé kerültek.

A túlzott őszinteség odáig fajult, hogy egy előadó még azt is listázta, hogy milyen fintech szolgáltatásokat használ pénzügyi csalásaira.

Köszönet a kriptónak és a neobankoknak

Tankz a Non VBV című számban énekelte meg a kriptotőzsdék és a neobankok „segítőkészségét”. Pontosabban azokat a szolgáltatásokat említette meg, amelyeket bankkártyás csalásai során előszeretettel használt.

Már a címben megjelenik a „Non VBV” kifejezés, amely a Verified By Visa (VBV) megoldásra utal. Ez egy bankkártyás, online vásárlásoknál használt hitelesítési szolgáltatás. A „Non VBV” viszont éppen olyan weboldalakat foglal magában, amelyekről hiányzik ez a hitelesítés, így ezeken jóval könnyebb pénzt leemelni a számlákról a lopott bankkártyaadatokkal.

A kicsalt pénz nyomát később bitcoinra váltva tüntették el. Ehhez pedig főleg a tőzsdén jegyzett Coinbase kriptotőzsdét használták, de két másik platform, a Blocky és a Luno is szóba jöhetett.

A pénzmosási körben két neobankot és egy hagyományos bankot említettek meg: a Monzot […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/fintech/2023/01/18/fintech-penzugy-kripto-neobank-penzmosas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Végleg eltűnhetnek a mozik

Úgy tűnik, a szélesvászon újra bajban van. A Covid-járvány és streamingszolgáltatók pofonjától még nem tért …