2023. december 11., hétfőMa Árpád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 381,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2023.12.11. Árpád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 381,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Áder János: Legyünk mi az a nemzedék, amely ezt az önsorsrontást befejezi

Hirdetés

Áder János: Legyünk mi az a nemzedék, amely ezt az önsorsrontást befejezi

Áder János, az esemény fővédnöke elmondta, hogy a fejlődés három egymástól elválaszthatatlan tényezőjét, a társadalmat, a környezetet és a gazdaságot összhangban kell tartani. 

A fenntartható fejlődési mód az, amikor a jelen szükségleteit úgy elégítjük ki, hogy azzal nem veszélyeztetjük a jövő generáció szükségleteinek kielégítését – hangsúlyozta, majd kiemelte:

Legyünk mi az a nemzedék, amely ezt az önsorsrontást befejezi. Legyünk az a nemzedék, amely megtalálja az egyensúlyt a fejlődés és a természettel való együttélés között, hogy ez az évszázad ne egy tartós lejtmenet, hanem a társadalom többsége számára egy viszonylag magas színvonalú, humán jóléti időszak legyen.

A volt köztársasági elnök felidézte, az elmúlt években előtérbe kerültek olyan új kérdések, mint a vízválság, a biodiverzitás vagy a körforgásos gazdaság. Az ENSZ-ben elfogadott, közös fenntarthatósági vállalások teljesítése ugyanakkor nem halad jó ütemben. Mint mondta,

Hirdetés

a 2015-ben megfogalmazott, 15 évre szóló céloknak mostanra „alig több mint 10 százalékát értük el, miközben az idő fele eltelt”.

Majd hozzátette: a szén-dioxid-kibocsátás tekintetében rosszabb helyzetben vagyunk, mint a párizsi megállapodás 2015-ös megkötésekor. „Felejtsük el, hogy bizonyos folyamatokat képesek vagyunk egy hirtelen határozott fékezéssel megállítani. Lássuk be, hogy nem egyetlen ellenség, például csak a klímaváltozás ellen kell küzdenünk” – mondta.

Áder János felhívta a figyelmet, a „vészharang kongatásban és egyezményírásban jeleskedő” klímacsúcsok tömegtanácskozásai önmagukban nem képesek változást elérni. „Vegyük tudomásul, hogy a jelenlegi tempó mellett a felmelegedés mértéke másfél fok alatt nem tartható, már a két fok is kérdéses” – hangoztatta.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/09/27/ader-janos-zold-index-klimavedelem-planet-budapest-2023-beszed-klimapolitika-klimakonferencia/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Milliókra perli egy nő Paul McCartney lányát egy baleset miatt

A 31 éves Chloe Mickelborough azt állítja, hogy a Stella McCartney olaszországi bemutatótermében történt esése következtében …