2022. május 17., keddMa Paszkál napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.17. Paszkál Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A veszélyhelyzet után is marad az otthoni munkavégzés

Hirdetés

A veszélyhelyzet után is marad az otthoni munkavégzés

Júniustól lépnek életbe a távmunka, például az otthoni munkavégzés új szabályai. A Magyar Nemzet azt írja, hogy a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet alatt a távmunkavégzésre alkalmazott szabályok eltértek a munka törvénykönyvétől.

A veszélyhelyzet május 31-i megszűntével ugyanakkor az otthoni munkavégzést átmenetileg szabályozó rendelet is hatályát veszti, ezért szükség volt a távmunkával kapcsolatos törvények módosítására. Ezek a veszélyhelyzetet követően lépnek hatályba, és a legtöbb pontban megegyeznek az átmeneti szabályozással.

A biztonságos munkavégzés feltételeit a távmunkavégzés során is a munkáltatónak kell garantálnia, az ennek hiányában bekövetkező, munkavégzéshez köthető baleset a foglalkoztató felelőssége. Az ellenőrzés módjáról szintén megállapodhatnak másképp a felek. Fontos, hogy a távmunka nem jelenti automatikusan a kötetlen munkaidőt, így az otthoni munkavégzés alatt is kötelező a munkaszerződésben foglalt munkaidő betartása.

A munkáltatónak lehetősége van adómentes rezsiátalányt fizetni a munkavállalónak, de nem kötelező megtéríteni az otthoni munkavégzés miatt felmerült költségeket.

Hirdetés

Tételes rezsielszámolásra sincs lehetőség, az szja-mentes átalány mértéke legfeljebb a minimálbér tíz százaléka lehet, vagyis idén havonta legfeljebb húszezer forint. A szabályozás nem tiltja, hogy ennél több kompenzációt nyújtson a foglalkoztató, a korlát csak az adómentességre vonatkozik. A szakértők azt javasolják a munkáltatóknak, hogy belső szabályzatban rögzítsék az otthoni munkavégzésre vonatkozó feltételeket, tudnivalókat.

Forrás:
https://www.origo.hu/gazdasag/20220501-a-veszelyhelyzet-utan-is-marad-az-otthoni-munkavegzes.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szabálytalanság miatt bukott 50 millió forintot a Matolcsy Ádámhoz köthető cég

Szabálytalanság miatt bukott 50 millió forintot a Matolcsy Ádámhoz köthető cég

Mintegy 51 millió forinttal csökkentették a Balaton Bútor Kft. okos irodafejlesztést célzó uniós pályázatának támogatását – …